USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Європа не може виробляти достатню кількість зброї для України через нестачу вибухівки, – Financial Times

Промисловість ЄС не здатна швидко задовольнити потреби України у зброї, незалежно від кількості коштів
снаряди
Джерело: Reuters

У Європі спостерігається серйозна нестача пороху, пластичної вибухівки та тротилу для виробництва зброї. Тому європейська промисловість, незалежно від кількості коштів, фізично не в змозі виробляти ті об'єми зброї, які здатні задовольнити нинішні потреби України, пише Financial Times.

Головні проблеми

Одна з основних проблем – це недостатні запаси зброї в Європі та слабкі внутрішні виробничі потужності, що були виснажені десятиліттями недостатніх інвестицій.

"Фундаментальна проблема полягає в тому, що європейська оборонна промисловість не в хорошому стані для великомасштабного військового виробництва", – заявив виданню один німецький чиновник.

Європа намагається задовольнити військові потреби Києва, вливаючи гроші в оборонний сектор, зокрема, щоб заохотити розширення виробництва 155-мм артилерійських снарядів. Існує гостра потреба в снарядах як для поповнення національних арсеналів, так і для забезпечення постачання українським силам. 

Нестача сировини

Голова Асоціації промисловості оборони та безпеки Чеської Республіки Їржі Гінек зазначив, що швидко побудувати завод по виробництву зброї – не проблема. Проблема – це збільшити виробництво артилерійських зарядів в умовах гострої нестачі сировини.

Новини за темою: У НАТО обговорюють можливість розміщення до 300 тисяч військових на кордоні з РФ, – ЗМІ

Представники оборонної промисловості кажуть, що Європа має обмежені запаси вибухових речовин, таких, як порох, тротил і нітроцелюлоза, які необхідні для виробництва снарядів.

"Вузькими місцями для наших потужностей є в основному вибухові порошки, яких бракує по всій Європі... За короткий час збільшити виробництво нітроцелюлози не можливо... У Європі немає важливих виробників необхідної нам сировини. Якщо я хочу збільшити виробництво пороху, мені знадобиться, мабуть, три роки", – наголосив Гінек.

Завод пороху в Румунії

Цікаво, що у Румунії свого часу було достатньо заводів по виробництву пороху. Однак у 2004 році був закритий останній. Тож уряд країни заявив, що веде переговори з американськими та південнокорейськими компаніями про будівництво в країні заводу з виробництва пороху.

Що робиться в інших державах ЄС

Fábrica Municiones de Granada (FMG), один із двох іспанських виробників 155-мм артилерії, працює на повну потужність із жовтня минулого року, виробляючи снаряди для торгової компанії, яка продає їх в Україну. Однак їм знадобилось майже пів року для того, щоб розширити виробництво. І знову-таки, головна проблема – первинні матеріали. 

Словацька компанія MSM, що також виробляє 155-міліметрові снаряди повідомила, що "планує побудувати новий виробничий цех", щоб збільшити випуск артилерії, але відмовилася повідомити часові рамки.

Географія пошуків вибухових речовин

Всі країни Європи, в яких є заводи з виготовлення снарядів заявляють, що розширюють географію пошуків вибухівки. Адже якщо раніше ЄС вистачало внутрішніх потужностей для власного виробництва пороху, нітроцелюлози, то зараз – ні.

Тож виробники зброї ведуть активні переговори з представниками Індії, Китаю, США та Південної Кореї для налагодження поставок вибухівки.

Ціна на боєприпаси росте

Підвищений попит на снаряди призвело до їх здорожчання. Так, якщо раніше, до вторгнення Росії в Україну типовий снаряд коштував 850 євро, то зараз – мінімум на 20% дорожче. І виробники, керівники галузі та офіційні особи ЄС попереджають, що підвищений попит може ще більше підштовхнути ціни.

Раніше ми писали, що Польща розпочинає найбільшу за останні пів століття кампанію з переозброєння у відповідь на загрозу з боку Росії, яка постійно зростає. У планах – створення найбільшої сухопутної армії Європи.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців