USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Польща будує найбільшу сухопутну армію в Європі

Цього року Польща витратить на оборону 4% ВВП, що вдвічі більше, ніж потрібно країнам – членам НАТО
Польща армія

Польська армія

Джерело: відкриті джерела

Польща розпочинає найбільшу за останні пів століття кампанію з переозброєння у відповідь на загрозу з боку Росії, яка постійно зростає. Про це повідомляє The Telegraph.

Зазначається, що у середині грудня 11-й артилерійський полк Польщі отримав 24 самохідні гаубиці K9 південнокорейського виробництва, які можуть вражати цілі на відстані до 34 миль.

24 гармати, які зараз перебувають під опікою 11-го полку – це лише вершина масштабної програми витрат Варшави на оборону. Цього року Польща витратить на оборону 4% ВВП, що вдвічі більше, ніж потрібно країнам – членам НАТО.

"Злочинний напад, скоєний Росією, націлений на Україну та непередбачуваний характер російського диктатора Володимира Путіна означають, що нам необхідно ще більше прискорити модернізацію обладнання. Для Польщі дуже важливо якнайшвидше підвищити рівень безпеки. Ми можемо це зробити, тільки створивши сильну армію. Досить сильну, щоб утримати будь-якого потенційного агресора від рішення атакувати", – сказав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Польща вирішила замовити таку бойову техніку:

  • 1000 основних бойових танків K2 з Південної Кореї;
  • 250 нових танків M1A2 Abrams зі США;
  • 18 пускових установок HIMARS з 9000 ракет;
  • 288 систем MRL K239 Chunmoo з Південної Кореї;
  • Понад 1000 бойових машин піхоти Borsuk польського виробництва;
  • 96 гелікоптерами AH-64E Apache;
  • 48 бойовими літаками FA-50.

Видання зазначає, що міжпартійна підтримка військових витрат також, схоже, продовжиться, попри глибокі політичні розбіжності у Польщі. Усвідомлюючи загрозу від Росії, опозиційні партії здебільшого погодилися з тим, що Варшава має витрачати кошти, принаймні поки що хоча б для того, щоб уникнути долі України.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України