USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС розробляє новий план зі збільшення військової допомоги Україні, – WSJ

Країни-члени розпочнуть офіційне обговорення плану найближчими дням
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Європейському Союзі розпочинають роботу над новим планом надання 22 млрд доларів військової допомоги Україні. Про це пише The Wall Street Journal.

Цей крок ЄС зробить після того, як низка європейських країн збільшила двосторонню військову допомогу Україні на тлі того, що Конгрес США досі не може ухвалити законопроєкт про фінансування.

Також Євросоюз поки що не може виправити ситуацію з блокуванням допомоги в 50 млрд з боку Угорщини.

"З огляду на залежність України від зовнішньої підтримки, вибір, зроблений країнами – членами та партнерами ЄС у найближчий період, дасть змогу Україні рішуче прогресувати або серйозно підірве її здатність протистояти", – ідеться в повідомленні.

Новий план Європейського Союзу передбачає, що понад 20 мільярдів євро коштів ЄС буде повернуто в країни протягом наступних чотирьох років в обмін на їхню допомогу Україні. План виник після тижневих дебатів між Євросоюзом та його державами-членами.

Зіткнувшись із труднощами, в ЄС пропонують створити спеціалізований військовий фонд для України, який поглине близько 6,5 мільярда євро активів Європейського фонду миру і отримуватиме до 5 мільярдів євро на рік між 2024-м і 2027 роками.

Ідея полягає в тому, щоб використовувати ці гроші для спільної закупівлі кількома державами-членами боєприпасів, безпілотників і ракет ППО для України.

Решту грошей використають для оплати зростаючих витрат на програму військової підготовки Євросоюзу для України. Перш ніж новий план набуде чинності, буде перехідний період.

У документі ЄС наведено приблизну оцінку того, що цього року він може запропонувати державам-членам компенсацію за військову допомогу в розмірі 7,5 мільярда євро.

Офіційні особи Європейського Союзу заявили, що країни-члени розпочнуть офіційне обговорення плану найближчими днями.

Раніше президент Литви Гітанас Науседа заявив, що, оскільки Україна все ще не отримала обіцяної допомоги, Європейський Союз повинен взяти на себе більшу роль у підтримці Києва.

Також ми писали, що зовнішньополітичне відділення Євросоюзу представило країнам-членам пропозицію оновити фонд, який надає військову підтримку Україні, оскільки ЄС переходить від надсилання зброї з наявних запасів до закупівлі нової. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат