USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС пропонує реформувати Фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро, – ЗМІ

Пропозиція пов’язана з тим, що Євросоюз переходить від надсилання зброї з наявних запасів до закупівлі нової
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Зовнішньополітичне відділення Європейського Союзу представило країнам-членам пропозицію оновити фонд, який надає військову підтримку Україні, оскільки Євросоюз переходить від надсилання зброї з наявних запасів до закупівлі нової. Про це пише Bloomberg.

"У документі Європейської служби зовнішніх справ (EEAS), з яким ознайомився Bloomberg, викладаються умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро (5,4 мільярда доларів), про які уряди ЄС не змогли домовитися", – пояснюють у виданні.

Відповідно до поточного механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (EPF), країни-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір закладу кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів потребують одностайної підтримки і існує відставання, яке потрібно буде покрити.

"Дипломатичні представники кількох країн, у тому числі Німеччини, на зустрічі в середу припустили, що EPF у тому вигляді, в якому він створений, стає менш ефективним, оскільки в майбутньому більше постачатиметься з нової закупленої зброї, а не з наявних запасів", – додають автори.

Зазначається, що одні країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований у Європейський фонд миру. Але є й такі країни, які хочуть продовжити дію поточного механізму.

Пропозиція Європейської служби зовнішніх справ спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, фіксацію розміру відшкодування та надання вищого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю. Відшкодування за постачання зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані, йдеться у проєкті.

"Фонд матиме два основних "європейських стовпи", які підтримуватимуться через EPF: надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість, а також продовження навчання та оснащення українських військ", – йдеться у матеріалі.

Цей інструмент має доповнити будь-яку двосторонню допомогу, що надається Києву державами-членами, зазначають у Bloomberg.

EEAS передбачає, що фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, боєприпасах, безпілотниках та засобах ППО, а також в розмінуванні, військово-медичному забезпеченні та кібербезпеці.

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю EPF на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України", – зазначається у документі.

Там також йдеться по те, що залучення неєвропейського озброєння та послуг до роботи ЄС з підготовки та оснащення українських військ, наприклад, в межах коаліції винищувачів F-16, має розглядатися в кожному конкретному випадку.

Додається, що подальші порівнянні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного керівництва з боку держав-членів.

Раніше ми повідомляли, що Брюссель перевіряє постачання зброї в Україну країнами Євросоюзу. Зазначалося, що рішення провести аудит було прийнято після вимоги канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки країн Києву.

Також Європарламент закликав країни ЄС забезпечити Україні довгострокову підтримку.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат