USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Як вберегти молодь від ПВК "Редан": Поради психолога

З кінця лютого Україною почав ширитися новий молодіжний рух "Редан". Якоїсь визначеної ідеології у нього немає, мета його прихильників – дати відсіч тим, хто пригнічує. Молодь та підлітки збираються групами у людних містах та провокують бійки, переважно через зовнішність. В поліції кажуть, що "Редан" в Україні – штучний рух і спроба Росії провести чергову інформаційно-психологічну операцію для дестабілізації внутрішньої ситуації. Втім, і психологи не виключають, що цей рух організовано навмисно. Розібралися, в чому небезпека руху "Редан" для підлітків та як поводитися батькам
редан
Джерело: UWN

Що таке ПВК "Редан"

Ідея руху "Редан" взята з японського мільтфільму-аніме Hunter x Hunter, де за сюжетом діє злочинна організація "Геней Редан" (дослівно – Бригада фантомів), також відома як "Павук". Її символом є павук із цифрою "4". Представники субкультури називають себе неформалами, та зазначають, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією, а назвали так лише жартома, по приколу.

Цей напрямок субкультури виступає за свободу вибору індивідуального стилю та засуджує насильство з боку "офніків" (представники субкультури, у яких є культ грубої сили та які вважають за краще будь-які питання вирішувати бійкою), скінхедів, та інших подібних груп.

Новини за темою: Масові бійки дітей по всій Україні: На Київщині виявили 160 груп у Telegram, пов’язаних із ПВК "Редан"

Для самоідентифікації члени цього руху використовують символіку павука, носять довге волосся та одягаються у вільний одяг.

Основними центрами проведення зборів підлітків визначають людні місця: площі, торговельні центри, центральні частини міст, де скупчуються групами.

"З 22 лютого рух "Редан" почав активно поширюватися через телеграм-канали на території країн СНД. В протистояння руху "Редан" також створюються групи "антиРедан", до яких входить так званий неформальний рух "Офники", які не визнають представників "Редан" та вступають з ними у фізичне протистояння. Обидва рухи закликають до протистояння між вказаними течіями. З 25 лютого цього року активність вказаних груп фіксується у багатьох регіонах України. У центральних частинах міста відбуваються скупчення молоді, яка також частково пересувається містами невеликими групами, зокрема у торговельних центрах", – розповіли UWN у поліції.

Реакція правоохоронців

Правоохоронці впевнені, провокування масових бійок серед молоді та підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

"І доказом того є те, що перший інцидент між опонентами стався 22 лютого поточного року у столиці країни-агресора. У результаті того інциденту загинуло двоє підлітків. І саме після цього російські спецслужби почали використовувати таку ситуацію, як модель провокацій правопорушень на території України. В цьому їм допомагають адміністратори профільних груп, які всіляко намагаються спровокувати конфлікті ситуації та втягнути дітей в протиправну діяльність. Станом на ранок 1 березня відбулося 41 зібрання молоді в різних регіонах держави, поліція не допустила сутичок. До управлінь та відділків поліції було запрошено майже 800 осіб, більшість з яких неповнолітні. З кожним з них та з їхніми батьками було проведено профілактичні бесіди, що за ті чи інші діє може настати кримінальна відповідальність", – розповідають у поліції.

У протидії руху "Редан" задіяні кіберполіцейські, вони блокують телеграм-канали, які були створені саме для "розкручування" цього руху та дестабілізації ситуації в Україні, а також кримінальний аналіз, оперативники, ювенальні поліцейські, дотичні також патрульні. Правоохоронці чергують у містах скупчення підлітків та попереджають бійки. Крім того, поліція встановлює джерела фінансування та організаторів цих каналів.

Поради психолога

Основну загрозу для підлітків, які беруть участь у ПВК "Редан", психолог Юлія Любшина бачить у тому, що підлітками маніпулюють, спонукаючи їх до агресії, яка має фізичний вияв.

"Це аніме, на якому побудовано рух, воно відоме багато років в Японії і раніше жодних таких масових проявів, особливо агресивних, не було. Тому я думаю, що це скеровано спеціально. Ці бійки розпочалися не так давно, тому воно організовано. А в масових рухах у підлітків немає почуття відповідальності, тому що в масі люди не відчувають відповідальності за скоєне. Їхні настрої підпорядковуються настроям групи та цінностям групи, які не завжди є правомірними. Але все одно відповідальність буде у кожної людини. І підлітки теж це мають знати. Оскільки зараз у всіх, а особливо у підлітків, розмите почуття агресії, їм якимось чином треба її легалізувати і вони не задумуються про відповідальність", – розповідає UWN Любшина.

Батькам психолог радить спокійно розмовляти з дітьми, не забороняти їм щось, а розвивати критичне мислення.

"В першу чергу батьки не мають суворо розмовляти з дітьми, бо те, що заборонено, манить підлітків. Батьки мають спокійно говорити з дитиною і, головне, нагадувати, що кожна людина несе відповідальність за себе. Крім того, важливо цікавитись інтересами дитини, підтримувати хороші зацікавлення і спокійно давати свій відгук на небажані зацікавлення. У підлітків завдання їхнього віку – це, по-перше, осягнути себе, а по-друге, знайти прийняття в однолітків. І вони ще не розуміють, де добре, а де – недобре. Тому вони можуть робити те, що небажано. Тож батькам варто розвивати у підлітків критичне мислення. Вони мають ознайомити дитину з поняттям маніпулятивності та психологією впливу. Це дуже важливо знати, як на тебе можуть впливати. Наприклад, я знаю, що аніме – це не погано, це прикольно і дуже класно. Тому не варто забороняти підліткам його дивитися, а варто наголосити, що вони вже дорослі і мають пам’ятати, що відповідальність – на них. І разом з тим говорити з дітьми, як інші будуть впливати на них так, що вони цього не будь усвідомлювати. Розвиток критичного мислення, розвиток навичок виокремлення маніпуляцій з інформаційного середовища – це важливо", – зазначила Юлія Любшина.

Читайте також:
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
За два роки війни зафіксовано понад 100 випадків сексуального насильства проти чоловіків За два роки війни зафіксовано понад 100 випадків сексуального насильства проти чоловіків
Президента України просять запровадити механізм протидії сексуальним домаганням та насильству в ЗСУ Президента України просять запровадити механізм протидії сексуальним домаганням та насильству в ЗСУ
Через портал StopCrime українці можуть повідомити про випадки сексуального насильства над дітьми в мережі. Як це зробити? Через портал StopCrime українці можуть повідомити про випадки сексуального насильства над дітьми в мережі. Як це зробити?