USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Масові бійки дітей по всій Україні: На Київщині виявили 160 груп у Telegram, пов’язаних із ПВК "Редан"

Учасниками груп є неповнолітні від 12 до 17 років
ПВК Редан
Джерело: соцмережі

На Київщині поліція зафіксувала 160 груп у месенджері Telegram, пов’язаних із підлітковим рухом "Редан". Про це в ефірі телемарафону заявив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

"Тільки на Київщині ми вже відпрацювали по 500 об’єктах. На території Київської області було зареєстровано в телеграм-каналах 160 таких груп на 1600 учасників. Фактично по кожному телеграм-каналу ми розуміємо, хто є активні учасники, з ними вже проведені профілактичні бесіди", – сказав Нєбитов.

За його словами, учасниками груп є неповнолітні від 12 до 17 років.

Хто такі редани

ПВК "Редан" – це не військова компанія, а неформали, прихильники аніме, які почали гуртуватися у Російській Федерації. Можна припустити, що назву підлітки вибрали за аналогією з російською ПВК "Вагнер".

Редани виступають проти футбольних фанатів, мігрантів та вихідців із Кавказу. Самі неформали називають своїх "супротивників" "оффніками", які починають бійки з будь-якого приводу. 

Джерело: соцмережі

Молоді люди вдягаються у футболки із зображенням павуків і цифри "4", що є відсилкою до аніме Hunter x Hunter. Також вони носять картаті штани та довге волосся.

Очолює цей рух хлопець на ім’я Алі – це гравець у Dota 2 і Counter-Strike. Проте вже 27 лютого Алі заявив про саморозпуск руху після масових затримань його прихильників у російському Новосибірську.

Засновник руху "Редан" у Росії Алі
Джерело: соцмережі

З чого все почалося 

У Росії ПВК "Редан" вже прославилася сутичками з футбольними фанатами у ТЦ і на вулицях у різних містах.

Зокрема у Москві в Авіапарку зібралися сотні людей, які влаштували масову бійку, силовики затримали більше ніж 200 осіб. Наступного дня стало відомо про більш ніж сотню затриманих реданівців у Санкт-Петербурзі. І вже за кілька днів поліцейські затримали "низку громадян, у тому числі неповнолітніх" у торговому центрі Новосибірська.

Редани в Україні 

Рух уже дістався України, сутички фіксували у декількох містах нашої країни. Учасників субкультури вже помітили у Харкові, Києві, на Закарпатті, в Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Одесі, Луцьку Вінниці та Полтаві.

У Харкові поліція навіть затримала підлітків, щоб попередити масову бійку. Правоохоронці встановили 245 учасників масового заходу, назвавши його "флешмобом", який запустила РФ. У порушників вилучили 17 ножів, кастетів, газових балончиків.

По 72-х батькам склали адміністративні протоколи про невиконання своїх обов'язків, каже начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

В Печерському районі Києва 27 лютого поліція також попередила бійку підлітків. Правоохоронці повідомляють, що учасників доставили до відділу поліції для встановлення осіб та з'ясування обставин.

У Львові про бійку в центрі міста повідомили активісти. На місце оперативно приїхали екіпажі поліції та попередили бійку. 

"Редани" у Львові 27.02
Джерело: соцмережі

Зібрання підлітків було також в Івано-Франківську. Сутичок не фіксували. Правоохоронці провели виховну роботу з деякими підлітками і наразі розбираються у ситуації. 

Що кажуть поліціянти

Правоохоронці заявили, що російські пропагандисти провокують масові бійки серед молоді та підлітків, намагаючись використати дітей для дестабілізації ситуації в Україні.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко зазначив, наразі вони досліджують причетність РФ до українських флешмобів.

"Російські спецслужби відстежують ці нові актуальні напрямки, які можна використати у своїх інтересах. Тому вони могли через соцмережі створювати групи в Телеграм-каналах, накручувати підписників, розкручувати ці канали, чати, аби підбурювати осіб, які органічно цікавляться цією діяльністю, до якихось конфліктів", – каже він.

В той же час ГУ Нацполіції у місті Київ вбачає у спалахах таких конфліктів серед молоді у столиці російську пропаганду.

"Провокування масових бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні", – повідомляють у поліції Києва.

В цей час в Росії кажуть, що за керуванням реданами стоять "недружні країни" та безпосередньо Центр інформаційно-психологічних операцій ЗСУ. Мовляв, у всьому винні "анонімні Telegram-канали, які натравлюють дві групи молоді одна проти одної". Звісно, ніяких фактичних доказів цьому представники країни-агресора не надали. 

Що робити батькам

Поліцейські вкотре закликають батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їхню поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля.

"Необхідно уважно ставитися до своїх дітей, стежити за їхньою активністю у соцмережах, говорити з дітьми про це, не замовчувати, а навпаки, пояснювати, що це і чому це погано", – каже речниця поліції Закарпатської області Ганна Дан.

А от психолог радить батькам спокійно розмовляти з дітьми, не забороняти їм щось, а розвивати критичне мислення.

Читайте також:
Як вберегти молодь від ПВК Як вберегти молодь від ПВК "Редан": Поради психолога
Російська ІПСО для дестабілізації ситуації: У поліції розповіли про походження та небезпеку ПВК Російська ІПСО для дестабілізації ситуації: У поліції розповіли про походження та небезпеку ПВК "Редан"