USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Як шукають системи Patriot для України? Аналітики розібрали ймовірні варіанти Німеччини

Експерти вважають, що пошук Patriot варто продовжувати й поза межами Європейського Союзу та НАТО
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot

Джерело: відкриті джерела

Німеччина шукатиме шляхи посилення протиповітряної оборони України зенітними ракетними комплексами Patriot та іншими комплексами. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні заявив також про пошук систем не тільки серед союзників, а й по всьому світу. Аналітики Defense Express взялися розбирати, які у Німеччини є варіанти у пошуку Patriot.

Експерти пропонують почати пошук зі Сполучених Штатів Америки, де в строю перебуває 60 батарей Patriot.

"Враховуючи територію країни та кількість іноземних баз, то для американського війська 60 таких ЗРК не про надлишковість", – йдеться в повідомленні.

Стосовно європейського сегмента НАТО, то це має такий вигляд:

  • Німеччина: близько 10 батарей Patriot PAC-3.
  • Нідерланди: менш як 3 батареї Patriot PAC-3.
  • Швеція: у стадії отримання до 4, наразі до 2 батарей Patriot PAC-3.
  • Румунія – у стадії отримання до 7, наразі до 4 батарей Patriot PAC-3.
  • Польща – 2 батареї Patriot, плани до 12 PAC-3.
  • Греція – 6 батарей Patriot PAC-2.
  • Іспанія – 3 батареї Patriot PAC-2.

Далі, кажуть аналітики, пошук Patriot слід продовжити й поза межами Європейського Союзу та НАТО – на Азію. Зокрема, в Японії налічується 24 батареї Patriot PAC-3, у Південній Кореї – 8 батарей Patriot PAC-3, а Тайвань має 7 батарей Patriot PAC-3.

"Серед цих країн навряд чи можна знайти донора цих ЗРК, бо всі вони зараз не у тому стані, щоб роззброюватися. Щобільше, країни не постачають озброєння до України напряму. А Японія взагалі тільки починає знімати самостійно на себе накладені обмеження щодо експорту озброєння", – додають експерти.

І ставлять на вибір Близький Схід, посилаючись на неточні дані щодо наявності в країнах кількості систем:

  • Кувейт: 7–8 батарей (можливо ще 6 у PAC-2).
  • Катар 4–6 батарей Patriot PAC-3.
  • Саудівська Аравія 18–25 батарей (разом PAC-2 та PAC-3).
  • ОАЕ 6–9 батарей Patriot PAC-3, ще 2 батареї PAC-2.
  • Ізраїль 4 батареї Patriot PAC-2

"У цьому разі Німеччина може виявитися не дуже гарним представником. Бо, наприклад, дуже довго блокує продаж Саудівській Аравії винищувачів Eurofighter, яких 48 одиниць замовила ще у 2018 році. Також з переліку можливо виключити Ізраїль, через його заборону навіть реекспорту свого озброєння для України. Тож завдання дістати додаткові Patriot точно не буде легким", – зауважують аналітики.

Кількість Patriot є доволі складною для обрахунку, підсумовують експерти.

Наскільки критичні запаси ракет для систем ППО у ЗСУ

У березневому подкасті видання The Telegraph із посиланням на свої джерела в Україні повідомило, що в України закінчуються запаси зенітних ракет до систем ППО. І за кілька тижнів ЗСУ нібито зможуть збивати лише одну із п'яти ракет.

Натомість аналітики Defense Express зазначали, що прогнози західних медіа мають підстави, хоча й спірні, щодо точних термінів. До прикладу, радянські системи вже можна частково переводити в розряд умовно американських. Оскільки через дефіцит ракет до них, вироблених тільки у РФ, їх мали перевести на американські ракети за проєктом FrankenSAM.

У міру вичерпання запасів радянських ракет кількість американських і залежних від поставок американських ракет систем становитиме вже до дев'яти. Тим часом Україна використовує близько восьми німецьких IRIS-T, близько 15 NASAMS і один аналог Patriot – SAMP-T виробництва Франції та Італії.

Раніше ми повідомляли, що системи протиповітряної оборони Patriot, які працюють в Україні, вже збили 15 російських ракет "Кинджал".

Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст