USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Вже завтра Україна може отримати від США нові реактивні снаряди GLSDB, – Politico

GLSDB поєднує в собі планерну авіаційну бомбу малого діаметра
Ракета GLSDB
Джерело: відкриті джерела

Україна може отримати від Сполучених Штатів Америки високоточні реактивні снаряди (бомби) малого діаметра наземного базування GLSDB виробництва компанії Boeing, анонсовані для Сил оборони ще минулого року. Про це пише Politico.

Зазначається, що таке озброєння навіть ще не існує в інвентарі американської армії. Як розповіли журналістам офіційний представник США та інші особи, знайомі з переговорами, Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності для України, яка, як очікується, "прибуде на поле бою вже в середу".

Україна має отримати першу партію таких креативних снарядів, адаптованих для завдання ударів на дальність близько 150 км. За словами американського чиновника, це дасть українським військовим "більш глибокий ударний потенціал, якого вони не мали, це доповнить їхній арсенал далекобійного вогню".

Новини за темою: США розробляють нову стратегію допомоги Україні, яка не передбачає деокупацію територій, - WP

Що відомо про GLSDB

Це – малогабаритні високоточні боєприпаси. GLSDB створені компанією Boeing спільно з компанією SAAB і перебувають у розробці з 2019 року.

GLSDB поєднує в собі планерну авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном від реактивного снаряда M26. Боєприпас може вражати цілі на відстані до 150 км. Для наведення на ціль зброя використовує супутникову систему позиціювання (GPS) та інерціальну навігаційну систему. Бомба має крила, які розкриваються після пуску, що істотно збільшує дальність ураження. GLSDB придатні для запуску з машин, що використовують боєприпаси сімейства MFOM, зокрема, M270 та HIMARS.

У листопаді 2022 року боєприпас GLSDB розглядали для використання під час російського вторгнення в Україну у 2022-му з системою HIMARS. Україна прагнула отримати ракети ATACMS через їх велику дальність. GLSDB був би компромісом (з бойовим радіусом близько 150 кілометрів) з використанням ракетного двигуна M26 і SDB. І SDB, і M26 поширені в арсеналі США. Він може бути доставлений до початку 2023 року з використанням надлишкових бомб після конфлікту в Афганістані.

Вартість GLSDB становить близько 40 тисяч доларів США. 3 лютого 2023 року було оголошено про новий пакет допомоги на сукупну суму близько 2,2 млрд доларів до складу якого, серед іншого, увійшли боєприпаси GLSDB.

Станом на початок лютого строки надання Україні GLSDB ще не були визначені, але новинне агенство "Рейтер" повідомило, що згідно з документами, вони бачили, що ці бомби можуть бути в Україні вже навесні. Це буде перший експорт та перше бойове застосування комплексу GLSDB. 30 листопада 2023 року стало відомо, що попередні плани поставок навесні 2023-го не справдились та відкладаються до 2024 року.

Нагадаємо, у лютому минулого року Сполучені Штати підтвердили передачу до України ракет великої дальності до 150 кілометрів GLSDB. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат