USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Вищий антикорупційний суд закрив справу "Роттердам+": САП оскаржуватиме рішення у суді

Нагадаємо, "Роттердам+" – це формула, яку застосовували в Україні з 2016-го по 2019 рік, і вона визначала розрахунки вартості вугілля для ТЕС
ВАКС
Джерело: відкриті джерела

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+". Водночас Спеціалізована антикорупційна прокуратура не погоджується із таким рішенням та буде оскаржувати його в суді. Про це йдеться в офіційному повідомленні САП.

"9 жовтня 2023 року під час підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+" з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього кодексу після повідомлення особі про підозру", – зазначається у повідомленні.

Додається, що "указане рішення ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії".

"Прокурор САП не погоджується з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції", – поінформували у відомстві.

Що відомо про "Роттердам+"?

"Роттердам+" – це формула, яку застосовували  в Україні з 2016-го по 2019 рік. Її запровадила Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) і вона визначала розрахунки вартості вугілля для ТЕС.

Її необхідність пояснювали потребою забезпечити стабільність енергосистеми країни. Адже з початком війни на Донбасі родовища з антрацитовим вугіллям, якого потребують українські ТЕС, опинилися на окупованій частині територій. Тому, аби енергогенеруючі компанії змогли закуповувати вугілля за кордоном, у випадку припинення поставок з окупованих територій, ціну вирішили підняти до світового рівня.

"Відтак, у тариф заклали вартість вугілля на міжнародній біржі в голландському порту Роттердама, куди постачають паливо з Африки і Південної Америки. Сюди також включили вартість доставки в Україну", – повідомляє "Радіо Свобода".

З 2016 року ціна на електроенергію для населення і бізнесу зростала у кілька етапів.

В Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі нагадали, що у березні 2023 року прокурори САП за результатами розслідування НАБУ скерували до суду обвинувальний акт щодо шести осіб, причетних до запровадження формули "Роттердам+".

"За оцінкою слідства, запроваджена формула призвела до завдання протягом 2016–2017 років 19,357 млрд гривень збитків споживачам електроенергії", – розповіли у відомстві.

 Хто був серед обвинувачених:

  • Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг;
  • член НКРЕКП;
  • начальник відділу НКРЕКП;
  • керівник управління НКРЕКП;
  • заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключовий оператор ринку теплогенерації України;
  • директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи (посади вказані на момент вчинення злочину).

Зазначалося, що прокурором також заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,357 млрд гривень.

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови "Укренерго" Кудрицького за підозрою у корупції
Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор
Хабар в Офісі генпрокурора: Одному з прокурорів обрали запобіжний захід Хабар в Офісі генпрокурора: Одному з прокурорів обрали запобіжний захід