USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вищий антикорупційний суд закрив справу "Роттердам+": САП оскаржуватиме рішення у суді

Нагадаємо, "Роттердам+" – це формула, яку застосовували в Україні з 2016-го по 2019 рік, і вона визначала розрахунки вартості вугілля для ТЕС
ВАКС
Джерело: відкриті джерела

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+". Водночас Спеціалізована антикорупційна прокуратура не погоджується із таким рішенням та буде оскаржувати його в суді. Про це йдеться в офіційному повідомленні САП.

"9 жовтня 2023 року під час підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+" з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього кодексу після повідомлення особі про підозру", – зазначається у повідомленні.

Додається, що "указане рішення ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії".

"Прокурор САП не погоджується з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції", – поінформували у відомстві.

Що відомо про "Роттердам+"?

"Роттердам+" – це формула, яку застосовували  в Україні з 2016-го по 2019 рік. Її запровадила Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) і вона визначала розрахунки вартості вугілля для ТЕС.

Її необхідність пояснювали потребою забезпечити стабільність енергосистеми країни. Адже з початком війни на Донбасі родовища з антрацитовим вугіллям, якого потребують українські ТЕС, опинилися на окупованій частині територій. Тому, аби енергогенеруючі компанії змогли закуповувати вугілля за кордоном, у випадку припинення поставок з окупованих територій, ціну вирішили підняти до світового рівня.

"Відтак, у тариф заклали вартість вугілля на міжнародній біржі в голландському порту Роттердама, куди постачають паливо з Африки і Південної Америки. Сюди також включили вартість доставки в Україну", – повідомляє "Радіо Свобода".

З 2016 року ціна на електроенергію для населення і бізнесу зростала у кілька етапів.

В Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі нагадали, що у березні 2023 року прокурори САП за результатами розслідування НАБУ скерували до суду обвинувальний акт щодо шести осіб, причетних до запровадження формули "Роттердам+".

"За оцінкою слідства, запроваджена формула призвела до завдання протягом 2016–2017 років 19,357 млрд гривень збитків споживачам електроенергії", – розповіли у відомстві.

 Хто був серед обвинувачених:

  • Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг;
  • член НКРЕКП;
  • начальник відділу НКРЕКП;
  • керівник управління НКРЕКП;
  • заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключовий оператор ринку теплогенерації України;
  • директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи (посади вказані на момент вчинення злочину).

Зазначалося, що прокурором також заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,357 млрд гривень.

Читайте також:
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова