USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Видурювали гроші через Call-центри. Поліцейські з України та Латвії викрили міжнародну шахрайську схему, організовану на Дніпропетровщині

До організації причетні громадяни України, у тому числі довірена особа "злодія в законі" Лаши Свана
Шахрайська схема на Дніпропетровщині_1
Джерело: Нацполіція

Національна поліція України спільно з колегами з Латвії викрила організаторів міжнародної шахрайської схеми з місячним оборотом 5 млн гривень. Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

Хто брав участь у схемі?

Фігуранти на території Дніпропетровської області налагодили розгалужену мережу шахрайських Call-центрів для видурювання коштів у громадян, у тому числі в іноземців.

До організації причетні громадяни України, серед них – довірена особа "злодія в законі" на прізвисько "Лаша Сван". Його помічниками були двоє мешканців Дніпра. 

Наразі трьох організаторів та сімох учасників угруповання затримали.

Як працювала схема?

Організатори та ще сім учасників злочинної групи налагодили роботу розгалуженої мережі шахрайських Call-центрів" на території м. Кам’янське, штат яких налічував понад 60 осіб.

Кожному учасникові була відведена своя роль в оборудці: контроль за роботою "Call-центрів", підбір кадрів, координація співробітників, легалізація коштів тощо. Операторів ретельно відбирали, інструктували та надавали "клієнтські бази", які, за попередніми даними, скуповували в DarkNet.

Працівники "Call-центрів" дзвонили громадянам від імені співробітників служби безпеки іноземних банків чи поліції. Під приводом фіксування шахрайських дій, які нібито відбуваються з їхніми картковими рахунками, вони випитували конфіденційну інформацію громадян.

Далі кошти переводились через "дропів" на карткові рахунки афілійованим особам. Ще одним способом виведення коштів у готівку було придбання за кордоном різноманітної техніки, яку реалізовували через магазин електроніки в Дніпрі. За попередніми даними, місячний оборот від оборудки складав 5 млн гривень.

Хто потерпілий? 

Більшість потерпілих від злочинної схеми – це громадяни Латвії. На гачок шахраїв, за останніми даними, потрапили також громадяни Польщі, Чехії, Литви та Словаччини. 

Підозра

Наразі затриманим особам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 28, ч. 1 і 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації) та ч. 4 ст. 28, ч. 3 і 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання фігурантам запобіжних заходів.

Читайте також:
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Вбивство поліцейського на Вінниччині: Двох підозрюваних взяли під варту. Оновлено Вбивство поліцейського на Вінниччині: Двох підозрюваних взяли під варту. Оновлено