USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Виділили понад 200 млн доларів: У FAO розповіли, як допоможуть українському агросектору у 2023 році

Передбачається відновлення продовольчої безпеки півмільйона сільських домогосподарств у прифронтових або постраждалих районах
FAO
Джерело: відкриті джерела

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН виділяє понад 200 млн доларів на підтримку українського агросектору у 2023 році. Про це йдеться на офіційному сайті FAO.

"На 2023-й головний економіст FАО Максимо Тореро Каллен представив оновлену інформацію про План швидкого реагування FАО для країни (України,– ред.), позначивши три основні напрямки дій, які в сукупності вимагатимуть фінансування в розмірі 205 мільйонів доларів", – йдеться в повідомленні. 

Зокрема, передбачається відновлення продовольчої безпеки та самозабезпечення півмільйона сільських домогосподарств у прифронтових або постраждалих районах. Їм планується надати необхідне насіння, корма та кошти.

Відновлення найважливіших виробничих та вартісних ланцюжків відбуватиметься шляхом надання дизельних та газових генераторів, тимчасових та стаціонарних модульних складів.

Крім того, здійснюватиметься шляхом підтримки тестування та сертифікації альтернативних маршрутів експорту зерна, відновлення ветеринарних служб, партнерства зі спеціалізованими організаціями для сприяння усуненню вибухонебезпечності з сільськогосподарських земель та проведення оцінок збитків та втрат.

В Продовольчій організації ООН відзначають, що кожне четверте сільське домогосподарство скоротило або припинило сільськогосподарське виробництво через війну. Причому кожне третє сільськогосподарське виробництво, що припинило свою діяльність, знаходилось на лінії зіткнення.

Експорт зернових з України скоротився майже на 30 відсотків у 2022/2023 маркетинговому році, зазначили у FAO.

Додамо, що в Україні прогнозується фізичне скорочення врожаю у 2023 році на 10–15%. Такий прогноз пояснюється тим, що пріоритетними в аграріїв стають олійні культури. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, площа посіву якого у порівнянні з попереднім роком не зменшилася. Також очікується збільшення площ соняшнику та сої.

Читайте також:
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку