USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вибухи в колонії тимчасово окупованої Оленівки не були спричинені ракетами HIMARS, – місія ООН

Наявні докази узгоджуються з траєкторією польоту боєприпасів зі сходу на захід
Оленівка

Колонія в Оленівці після вибуху

Джерело: відкриті джерела

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй із прав людини у своїй новій доповіді про ситуацію в Україні заявила, що вибухи в колонії в тимчасово окупованій Оленівці, що на Донеччині, не були спричинені запуском ЗСУ ракети HIMARS, як вважали в Росії. Про це йдеться у звіті місії.

"На основі інтерв’ю з понад 50 свідками і постраждалими, а також аналізу доступних відео і фотографій, УВКПЛ дійшло висновку, що вибухи не були спричинені ракетами HIMARS, запущеними українськими Збройними силами. Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розмір залишкового кратера і радіус удару не характерні для ударів боєприпасами HIMARS", – йдеться в доповіді.

В ООН стверджують, що навіть одна ракета HIMARS, ймовірно, спричинила б значно більші пошкодження і руйнування казарми і прилеглої території. У доповіді акцентують, що наявні докази узгоджуються з траєкторією польоту боєприпасів зі сходу на захід.

Експерти місії також звинувачують Росію в утриманні військовополонених поблизу лінії фронту, що порушує норми Міжнародного гуманітарного права, а також у відмові надати представникам Організації Об'єднаних Націй доступ до місця події.

Новини за темою: Ексочільнику Оленівської колонії, який причетний до катування понад 100 воїнів ЗСУ, повідомили про підозру

Водночас в ООН закликали "до подальшого розслідування смертоносної атаки на виправну колонію в Оленівці наприкінці липня 2022".

"Російська Федерація не надала задовільних гарантій щодо безпечного доступу для відвідування ООН конкретного місця, а також не задовольнила загальні запити Управління ООН із прав людини на доступ до окупованих районів України", – зазначили в моніторинговій місії.

Що відомо про трагедію в Оленівці?

У ніч проти 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Там загарбники утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних.

Через вибух там загинули понад 50 людей, ще 130 зазнали поранень. Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів свідчать про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Разом з тим слідство через рік не може зрозуміти, з яких мотивів скоїли теракт, що призвів до загибелі українських військовополонених на території колонії в тимчасово окупованій Оленівці. Про це розповів заступник начальника департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Тарас Семків.

Новини за темою: Правозахисники відтворили хронологію подій вбивства полонених азовців в Оленівці
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму