USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Вибачте, у нас трохи зв'язані руки, – Монголія "виправдалася", чому не арештувала Путіна під час його візиту до країни

Генпрокурор України наголосив, що відмовою від арешту глави РФ Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність
Путін у Монголії_1
Візит Путіна до Монголії
Джерело: Politico

Російського диктатора Путіна приймають під час візиту до Монголії на найвищому рівні, попри міжнародні заклики до арешту. Натомість в монгольському уряді стверджують, що не змогли арештувати диктатора, мовляв, мають залежність від РФ, пише POLITICO.

"Вибачте, у нас трохи зв’язані руки", – таке повідомлення від уряду Монголії зявилося після того як країна не виконала міжнародний ордер на арешт Путіна, коли той прибув з офіційним візитом.

Водночас речник монгольського уряду заявив виданню, що країна опинилася в енергетичній залежності. І це нібито ускладнює надіти наручники на Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС) за воєнні злочини в Україні.

"Монголія імпортує 95% своїх нафтопродуктів і понад 20% електроенергії з наших безпосередніх сусідів, які раніше зазнавали перебоїв з технічних причин. Це постачання має вирішальне значення для забезпечення нашого існування та існування нашого народу. Монголія завжди дотримувалася політики нейтралітету в усіх своїх дипломатичних відносинах", – пояснив речник.

Втім Монголія є членом МКС (з 2003 року, – ред.), який у березні 2023 року видав міжнародний ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з депортацією та переміщенням дітей з окупованих територій України до Росії.

Видання нагадує, що будь-який член Міжнародного кримінального суду зобов’язаний діяти згідно з ордерами МКС, але Монголія цього не зробила. Юридичний експерт також припустив у коментарі для медіа, що Монголія, ймовірно, зіткнеться з судовим переслідуванням через її бездіяльність.

Що відомо про візит диктатора?

Візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави – учасниці Римського статуту МКС після того як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт. Під час візиту монгольські чиновники розгорнули червону доріжку та влаштували почесну варту для Путіна в міжнародному аеропорту Улан-Батора.

До того ж президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух супроводжував гостя до Палацу уряду, де два керівники віддали шану статуї Чингісхана перш ніж піти всередину для закритих зустрічей.

ЗМІ повідомляють, що це також і перша поїздка Путіна до Монголії за п’ять років. Нинішній візит присвячений 85-й річниці перемоги радянських і монгольських військ над японською армією на Халхін-Голі в 1939 році. Тож російський диктатор бере участь у великій церемонії з нагоди цієї події.

Візит Путіна до Монголії
Джерело: Politico

Візит відбувається на тлі численних закликів до Монголії виконати ордер Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна. 

"Монголія, як і всі інші країни, має право розвивати свої міжнародні зв’язки відповідно до власних інтересів. Однак існує ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом", – заявила речниця Єврокомісії Набіла Массралі.

Новини за темою: Ордер на арешт Путіна: Мексика відхилила запит України щодо арешту диктатора під час його візиту в країну

Реакція України на візит

Тим часом генеральний прокурор України Андрій Костін звернувся до влади Монголії, наголосивши, що здатність дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом – це один з основних критеріїв належності держави до цивілізованого світу. 

"Путін принизив Монголію, цинічно використавши її як розмінну монету у своїй геополітичній грі. Надання гарантій безпеки злочинцеві підриває саму суть глобальної правової системи і серйозно порушує цінності демократичних країн", – сказав генпрокурор.

І наголосив, що відмовою від арешту глава РФ Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність.

Водночас Костін запевнив, що Україна продовжить активну співпрацю з міжнародними партнерами, щоб забезпечити покарання для воєнних злочинців і "відновити справедливість для всіх, хто постраждав від російської агресії".

Нагадаємо, 30 серпня Міністерство закордонних справ України зверталося до монгольських колег у зв’язку з візитом російського диктатора Володимира Путіна до країни.

Читайте також:
Путін наказав збільшити чисельність армії до 1,5 млн осіб: У ISW пояснили, навіщо це Кремлю Путін наказав збільшити чисельність армії до 1,5 млн осіб: У ISW пояснили, навіщо це Кремлю
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
Путін не виключає нову хвилю мобілізації в Росії, – ISW Путін не виключає нову хвилю мобілізації в Росії, – ISW
Індія відправить свого представника до РФ, щоб він обговорив мирні зусилля щодо України, – ЗМІ Індія відправить свого представника до РФ, щоб він обговорив мирні зусилля щодо України, – ЗМІ