USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Вперше в історії української медицини: Військовому вживили протез прямо у кістку

У Львові пройшла унікальна операція з протезування
Операція протез в кістку Незламні
Вперше в історії української медицини пацієнтові вживили протез прямо в кістку. Першим пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов.
Джерело: UNBROKEN Ukraine

В Україні вперше імплантували протез пацієнту прямо в кістку. Операцію провели в Національному реабілітаційному центрі "Незламні" у Львові. Про це розповіла пресслужба центру в Фейсбук.

Першим пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов. Восени авто, в якому чоловік їхав на завдання, підірвалося на міні, тоді він втратив обидві ноги. Прийшов до тями лише за кілька днів після поранення та зрадів, що лікарям вдалося зберегти йому життя.

Коли військовий почув про нову технологію протезування, захотів бути першим в Україні пацієнтом, якому частину протеза імплантують прямо в кістку. 

Для Ігоря було важливо не просто ходити, а й бігати на великі дистанції. У 2016 чоловік подолав марафон. До важкого поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти півмарафон, але війна підкорегувала ці плани. Тепер чоловік ставить за мету на протезах подолати дистанцію у 10 км.

Що таке остеоінтеграційне протезування?

Протезування має дві переваги: чутливість і функціональність. 

Новий напрям українським лікарям допомагає опанувати один із провідних спеціалістів у світі – австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. Який у своїй країні зробив вже майже тисячу операцій, ще пʼять сотень – по всьому світу. 

Як повідомляють в реабілітаційному центрі, таке протезування в першу чергу необхідне людям, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно та часто боляче.

На сьогодні Ігор почуває себе добре. Вперше за пʼять місяців він зробив перші кроки. Дивлячись на результати, команда лікарів задоволена своєю роботою. 

Також за час перебування в країні австралійського ортопеда-травматолога операції були проведені ще трьом українцям.

Що ми знаємо про центр "Незламні"?

У центрі надають фізичну, психологічну та психосоціальну реабілітацію людям, які постраждали внаслідок військової агресії Росії проти України.

Також серед напрямів лікування – хірургія, ортопедія і роботичне протезування. У центрі також займаються виготовленням протезів. 

Нагадаємо, у п’ятницю, 14 квітня, у Львові відкрили спеціалізовану клініку протезування та реконструкції Superhumans Center, яка містить лабораторію протезування, відділ реабілітації, басейн та психологічні кабінети. 

Раніше

Ми розповідали історію пораненого фронтового лікаря Максима, який описав роботу польового шпиталю, характер травм, які найчастіше отримують бійці, та відповів на питання "що найважче у спілкуванні з пацієнтами?".

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців