USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть "податок на розкіш", – Bihus.info

До списку авто, власники яких цьогоріч мають сплатити транспортний податок, не потрапили Ferrari, Rolls-Royce, McLaren, Alpina та інші
Машина Rolls-Royce
Ілюстративне фото
Джерело: Вікіпедія

У цьогорічному переліку авто, власники яких повинні сплатити так званий "податок на розкіш", відсутні багато моделей автомобілів та деякі елітні марки в цілому. Зокрема, до нього не потрапили автівки марки Ferrari, Rolls-Royce, McLaren, Alpina, низка моделей Mercedes-Benz, які по ціновому критерію мали б потрапити під оподаткування, та безліч інших. Крім того, у переліку містяться банальні помилки, які можна використати як шпаринки для несплати податку. Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

"Список автомобілів під оподаткування готує ДП "Держзовнішінформ", він публікується на сайті Мінекономіки. У ньому вказуються конкретні марки, моделі, об’єми двигунів, вік машини, а також комплектація чи версія, за яку доведеться платити, аби власники чітко розуміли, що саме їхній транспортний засіб підлягає оподаткуванню", – зазначається в сюжеті.

Журналісти з'ясували, що у перелік автомобілів, власники яких мають сплатити транспортний податок у 2024 році, взагалі не потрапили автівки марки Ferrari.

"Вони найдорожчі на українському авторинку, за даними сайту auto.ria. Дві SF90 2022 року нині продаються за 650 тис. доларів і 800 тис доларів – дорожча була частиною колекції 25-річного мільйонера Олександра Слобоженка", – уточнюють автори.

Крім цього, у переліку із сайту Мінекономіки взагалі відсутні автомобілі Rolls-Royce.

Автівками цієї британської марки користуються народні депутати України. Зокрема, на кросоверах Cullinan було помічено нардепів Степана Івахіва, Суто Мамояна та Геннадія Вацака, додають журналісти.

"Кондитерський дім Вацака також володіє седаном Rolls-Royce Ghost та кросовером Lamborghini Urus. Автомобілів цієї італійської марки теж немає у цьогорічному переліку на сайті Мінекономіки", – зазначають у Bihus.info.

Також у переліку взагалі відсутні автомобілі марки McLaren, Alpina, низка моделей Mercedes-Benz, які по ціновому критерію мали б потрапити під оподаткування, та безліч інших.

Крім того, у списку помічені помилки, які дозволяють за бажання уникати сплати податку навіть за ті автівки, які є в переліку.

"Так, для трьох моделей Bentley вказано неправильні об’єми двигунів, а седани Mercedes-Maybach прописані з помилкою – MaVbach", – йдеться в матеріалі.

Що таке транспортний податок?

Транспортний податок – це сплата 25 тисяч гривень на рік для власників автомобілів, яким не більше п’яти років і середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (цьогоріч це близько 2,7 млн гривень). Середньоринкова вартість розраховується за спеціальною формулою.

Раніше Мінекономіки опублікувало список авто, що підпадають під податок на розкіш. Перелік налічує 184 моделі автівок.

Читайте також:
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію