USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Влада Казахстану створила реєстр "іноагентів": Хто потрапив до списку

Десятки казахстанських правозахисних організацій, незалежних ЗМІ, журналістів та блогерів вже потрапили до реєстру
Прапор Казахстану
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Влада Казахстану опублікувала реєстр "іноземних агентів", який офіційно називається "реєстр осіб, які отримують гроші або інше майно від іноземних держав, міжнародних та іноземних організацій, іноземців або осіб без громадянства". Зазначається, що зараз він налічує 240 рядків. Про це інформує видання "Эхо Кавказа".

"Серед тих, хто потрапив до реєстру, – десятки казахстанських правозахисних організацій, незалежних ЗМІ, журналістів та блогерів, зокрема – Норвезький Гельсінський комітет у Казахстані, представництво міжнародної організації Internews, Казахстанське бюро з прав людини, організація із захисту преси "Адил соз", фонд "Крила свободи", громадська організація "Эхо", юридичні особи місцевих видань masa.media та malim.kz та багато інших", – ідеться у повідомленні.

У рядках з іменами фізичних осіб показано їхні індивідуальні ідентифікаційні номери, що належать до персональних даних, додають автори.

Зазначається також, що минулого року влада Казахстану внесла зміни до Податкового кодексу, які передбачають публікацію реєстру осіб, що отримують іноземне фінансування. В уряді тоді заявили, що захід спрямований на "підвищення рівня довіри громадян".

Критики рішення влади проводять аналогії з російським списком "іноагентів", який регулярно поповнюється Мін'юстом, ідеться у матеріалі.

"Після ухвалення в Росії законодавства про "іноземних агентів" відомство отримало можливість вносити некомерційні організації та приватних осіб, якщо ті отримують грошові перекази з-за кордону або просто перебувають під якимось "іноземним впливом", до відповідного реєстру. "Іноагентам" у Росії загрожують великі штрафи, а в разі неодноразового порушення законодавства – тюремні терміни. Фактично закон дозволяє переслідувати критиків російської влади", – додають автори.

На сьогодні у списку російського Мін'юсту вже майже 700 організацій та приватних осіб, серед яких відомі опозиційні політики, правозахисники, журналісти, громадські діячі та діячі культури, кажуть автори.

Раніше ми писали, що Євросоюз розробляє свій закон про "іноагентів".

Зазначалося, що новий закон зобов'яже організації, компанії та інші установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-за меж ЄС, а також, що він спрямований на придушення іноземного впливу в Євросоюзі.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
Казахстанські й білоруські фірми налагодили постачання обладнання для російської Казахстанські й білоруські фірми налагодили постачання обладнання для російської "військової машини" попри санкції, – розслідування