USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів

Повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року
Національне військове меморіальне кладовище
Національне військове меморіальне кладовище
Джерело: відкриті джерела

Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) буде повністю інклюзивним, а на могилах загиблих воїнів встановлюватимуть хрести або меморіальні плити. Про це розповів заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко в черговому випуску проєкту "Самохвалов запитує".

Він повідомив, що це буде інклюзивне безбар’єрне середовище. Кладовище буде збудоване в один рівень. Крім того, не буде ніяких бордюрів чи сходів.

"Там, де будуть потрібні підняття рівнів, – облаштують пандуси і підйомники. Взагалі розробники кладовища використовують європейську культуру безбар’єрного середовища. У громадських туалетах на території НВМК будуть не лише кімнати матері з дитиною, а й батька з дитиною", – пояснив посадовець.

А на могилах загиблих захисників, за словами Старущенка, залежно від їхнього віросповідання встановлюватимуть хрести або меморіальні плити.

"Зараз подали на розгляд уряду інформацію, яка буде розміщена на могильних спорудах. Пропонуємо так: спочатку Герб України, фотокартка, прізвище, позивний, військова частина й роки життя. Аналогічну інформацію наноситимуть на плиту. І не буде окремих секторів хрестів і плит, а буде симбіоз", – додав заступник директора держустанови.

Більше про меморіальне кладовище

Зазначимо, в жовтні 2022 року Кабінет міністрів України схвалив створення Міністерством ветеранів ДП "Національне військове меморіальне кладовище".

Вже в серпні 2023-го – реалізацію до серпня 2025 року проєкту НВМК у Гатненській громаді біля Києва. 

А 27 березня в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун повідомив, що перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже наприкінці літа – початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року.

Також Ярослав Старущенко говорив, що приблизно 1,5 млн громадян матимуть право бути похованими на Національному військовому меморіальному кладовищі після закінчення війни. І це не тільки загиблі під час війни бійці. 

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї