USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців

Нині кладовище розраховане на 150 тисяч поховань
Національне військове меморіальне кладовище
Національне військове меморіальне кладовище
Джерело: відкриті джерела

Приблизно 1,5 млн громадян матимуть право бути похованими на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК) після закінчення війни і це не тільки загиблі під час війни бійці. Про це розповів заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко у випуску проєкту "Самохвалов запитує".

За словами посадовця, нині кладовище розраховане на 150 тисяч поховань. Однак закривати його після закінчення війни не планують.

"Зі 150 тисяч поховань – 100 тисяч поховано традиційним методом і 50 тисяч колумбарним похованням. Це кладовище не припинить роботу після нашої перемоги: є цілий перелік осіб, які можуть бути вшановані на ньому. І це не тільки ті, хто зараз воює і загине під час широкомасштабної агресії. Після того як закінчиться ця війна, більшість військових, які стануть цивільними, маючи статус учасника бойових дій, пожиттєво матимуть право бути похованими на цьому кладовищі", – зауважив Старущенко.

Кого ще ховатимуть на НВМК?

"Станом на зараз, на кладовищі можуть бути поховані всі учасники бойових дій, повні кавалери орденів Богдана Хмельницького, "За мужність", княгині Ольги (для жінок), особи з інвалідністю, якщо вона настала під час повномасштабної агресії, представники всіх силових органів, які представляли Україну, зокрема місію ООН із 1991 року", – пояснив заступник директора держустанови.

До того ж військові поховання на інших цвинтарях країни не включатимуть в єдиний Національний військово-меморіальний комплекс. Адже законом не передбачено злиття з муніципальними чи комунальними кладовищами.

Тож військових можуть тільки перепоховати на Національному військовому меморіальному кладовищі. А вже сформовані цвинтарі не стануть частиною НВМК, підсумував Старущенко.

Раніше

У жовтні 2022 року Кабінет міністрів України схвалив створення Міністерством ветеранів ДП "Національне військове меморіальне кладовище".

Вже в серпні 2023-го – реалізацію до серпня 2025 року проєкту НВМК у Гатненській громаді біля Києва. Пізніше в Мінветеранів повідомили про плани розпочати будівництво меморіального кладовища у Гатненській громаді біля Києва наприкінці листопада і ввести в експлуатацію його першу чергу до кінця року.

7 грудня 2023 року в Мінветеранів презентували громадськості ескізний проєкт НВМК і візуальні проєкти уніфікованих надгробних плит.

23 лютого Кабмін затвердив порядок використання коштів на будівництво Національного військового меморіального кладовища, а 4 березня спростив процедуру видалення зелених насаджень для будівництва кладовища.

27 березня в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже наприкінці літа – початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики