USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Війна навряд чи закінчиться у цьому році: У РФ є два сценарії "рішучих стратегічних дій"

Окупанти навряд чи проведуть наступ на півдні України в Херсонській або Запорізькій областях
танк рф
Джерело: відкриті джерела

Війна навряд чи закінчиться у цьому році. Росія не відмовиться від ідеї затягування конфлікту. У неї є кілька сценаріїв "рішучих стратегічних дій", які не є взаємовиключними. Такі висновки зробили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За першим сценарієм, у 2023 році російські війська можуть спробувати провести великий наступ у Луганській області. Наразі режим Путіна все ще називає повне захоплення Донецької та Луганської областей військовою метою Кремля. Як зазначають експерти, це є однією з найбільш досяжних (хоча все ще дуже складних) цілей Росії, враховуючи, що Донецька та Луганська області є логістично найлегшими територіями для захоплення.

В той же час в ISW вважають, що окупанти навряд чи проведуть наступ на півдні України в Херсонській або Запорізькій областях.

За другим сценарієм – росіяни готуватимуть оборонну операцію з метою розгрому українського контрнаступу. Оскільки ЗСУ планують провести контрнаступ у 2023 році, РФ прагне уникнути ще однієї значної поразки, подібної до розгрому в Харківській області або втрати Херсона. З цією метою наприкінці 2022 року Кремль передислокував значні військові підрозділи з південного (Херсонського) напрямку до Луганської області та створив польові укріплення в Луганській області, а також у Бєлгородській та Курській областях Росії.

Аналітики ISW припускають, що окупанти хочуть успішно розгромити український контрнаступ і позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих українських сил.

У разі успіху росіяни "можуть розвинути контрнаступ, щоб використати дезорганізовані і виснажені українські сили".

"Російські війська можуть готуватися до великої наступальної операції або, навпаки, до більш масштабних дезорганізаційних атак без проведення загальної наступальної операції", – підсумували експерти.

Читайте також:
Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом
Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні