USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Відмивання 10 млрд гривень: Підозру отримав колишній перший заступник Фонду держмайна

Правоохоронці вважають, що Кудін перебував у злочинній організації, яку міг створити та очолити колишній керівник ФДМ Дмитро Сенниченко
Денис Кудін
Денис Кудін
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому першому заступнику голови Фонду держмайна. За версією слідства, він причетний до завдання державі збитків на 400 млн гривень. Про це поінформувала пресслужба НАБУ.

За даними ЗМІ, йдеться про Дениса Кудіна, який зараз є виконавчим віцепрезидентом з корпоративної стратегії та розвитку у ПАТ "Укрнафта".

Правоохоронці вважають, що Кудін перебував у злочинній організації, яку міг створити та очолити колишній керівник ФДМ Дмитро Сенниченко.

За версією слідства, ексглава відомства разом зі спільниками поставив "своїх" людей директорами АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) та АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК). Ті ж укладали договори із зумовленими компаніями та продавали продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості виводили та конвертували на користь злочинної організації. Внаслідок двох епізодів діяльності злочинної організації державі завдано понад 400 млн гривень збитків.

Що відомо про кримінальну справу?

Загалом, у цьому кримінальному провадженні вже 11 підозрюваних (їхні посади вказали на момент вчинення злочину):

  • голова Фонду державного майна України (слідство вважає його організатором злочину та керівником злочинної організації);
  • людина, наближена до голови ФДМУ (співорганізатор);
  • перший заступник голови ФДМУ;
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директора АТ "Одеський припортовий завод", що були на посаді у різні періоди;
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • два власники ТОВ – переможця аукціону на АТ "Одеський припортовий завод";
  • ще два співучасники.

У справі два епізоди.

Перший стосується корупції на "Одеському припортовому заводі". За даними слідства, на початку 2020 року Сенниченко домігся обрання лояльних членів наглядової ради заводу, які згодом призначили директором заводу учасника злочинної організації. Фігуранти справи протягом травня 2020-го – жовтня 2021 року незаконно продовжували дію угод про переробку газу в карбамід і аміак із компаніями, які перебували під їхнім контролем.

Потім вони підписали договір з наперед визначеною компанією, яка погодилась працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. Таким чином із травня по грудень 2020 року завод втратив понад 390 мільйонів гривень.

Другий епізод стосується "Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії". У жовтні 2020 року Дмитро Сенниченко домігся призначення лояльного в. о. директора компанії. Той, зі свого боку, на виконання вказівок протягом 2020–2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини за заниженою ціною з чеською компанією, підконтрольною раднику Сенниченка. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Це завдало державі збитків на понад 118 мільйонів гривень.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру