USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Від сьогодні в Україні змінюється маркування тютюнових виробів

Попередження про шкоду куріння на пачках сигарет займатимуть 65% площі пачки
куріння сигарети
Фото ілюстративне
Джерело: МОЗ

Від сьогодні, 11 січня, змінюються вимоги до маркування пачок сигарет та тютюнових виробів.

Очікується, що це дозволить завершити процес імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, відповідно до якої оновлюється маркування пачок.

Йдеться про розміщення оновлених графічних та текстових зображень медичних попереджень на упаковках з сигаретами. Такі попередження діють у 42-х країнах світу та продемонстрували свою ефективність у боротьбі з тютюнопалінням.

У травні Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів (варіантів тексту та ілюстрацій) медичних попереджень, розроблених Міністерством охорони здоров'я України, а також технічні вимоги до дизайну та форми маркування та порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів. 

Групи наборів комбінованого медичного попередження
Джерело: МОЗ

Групи наборів комбінованого медичного попередження
Джерело: МОЗ

Групи наборів комбінованого медичного попередження
Джерело: МОЗ

Групи наборів комбінованого медичного попередження
Джерело: МОЗ

Передісторія

У грудні 2021 року Верховна Рада ухвалила комплексний антитютюновий закон №978-IX, який відповідає євроінтеграційній політиці України у сфері охорони здоров'я. Закон набрав чинності 11 липня 2023 року. Його норми базуються на положеннях Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. 

Основні положення директиви №2014/40/ЄС, які впроваджує цей закон:   

  • Заборона ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток (з 11 липня 2023 року).

  • Помітніші попередження про шкоду куріння на пачках сигарет – їх розмір збільшиться до 65% від площі пачки (з 2024 року).

  • Вимога надавати в Держпродспоживслужбу інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах (з 1 червня 2022 року).

  • Запровадження медичних попереджень споживачів на електронних сигаретах та рідинах, вимоги до упакування електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, медичних попереджень споживачів та вимоги до упакування трав'яних виробів для куріння, а також медичних попереджень споживачів бездимних тютюнових виробів (з 1 червня 2022 року).

  • Повна заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів (з 11 липня 2023 року). 

Вартість акцизної марки

Міністерство фінансів України пропонує підвищити вартість акцизної марки для маркування алкогольних та тютюнових виробів на понад 60%.

Вартість однієї акцизної марки для алкогольних напоїв пропонують збільшити на 0,1279 гривні – до 0,3205 гривні. Вартість акцизної марки для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пропонують збільшити на 0,057 гривні – до 0,1484 гривні.

Підвищення ціни акцизних марок у відомстві аргументують зростанням витрат на виробництво. За даними Міністерства фінансів України, у 2022 році витрати на опалення зросли на 107%, на гаряче водопостачання – на 106%, на електроенергію – на 74%, на теплову енергію – на 17% та на охорону – на 6%.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати