USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Від початку повномасштабної війни Україна втратила понад 19% посівних площ, - дослідження

Понад 5000 га орних земель в Україні не використовують через вторгнення РФ
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Україна з початку повномасштабної війни втратила 19,3% посівних площ, що еквівалентно 5 тис. га землі. Про це свідчать результати дослідження Міжнародного центру української перемоги та Мережі захисту національних інтересів АНТС про вплив російської агресії на світову продовольчу безпеку.

Найсерйознішими проблемами для аграрного сектору є замінування територій, відсутність води для зрошення через підрив Каховської дамби, обмежений експорт через українські порти, а також - знищення інфраструктури та техніки.

"Наразі Україна є найбільш замінованою країною у світі. Орні поля заповнені снарядами та мінами, що не розірвалися. Найбільша площа замінованих земель на Півдні та Сході - це Дніпропетровська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська області", - зазначають автори дослідження.

У Херсонській області треба обстежити понад 208 тис га, у Харківській області - майже 160 тис га, а в Миколаївській - понад 85 тис га.

Новини за темою: Посіви озимих культур цьогоріч будуть меншими на 20%, – нардеп

Тільки пріоритетне розмінування сільгоспземель, за даними Світового банку, коштуватиме близько 1,5 млрд доларів. Без обстеження та розмінування використання цих земель аграріями неможливе.

За даними аналітиків, найбільша частка збитків агросектору за перший рік війни припала на знищення, пошкодження та викрадення сільгосптехніки. Тут збитки оцінюють у понад 4,7 млрд доларів.

Крім цього, істотної шкоди завдано аграрній інфраструктурі.

Також сумарна місткість зруйнованих українських зерносховищ становить 8,2 млн тонн, пошкоджених - 3,25 млн тонн для одночасного зберігання. Їхнє відновлення оцінюється в 1,33 млрд доларів.

Значної шкоди завдала блокада чорноморських портів та обмеження експорту зерна ворогом.

Раніше консорціум NASA Harvest та Міністерство аграрної політики та продовольства України зробили оцінку виробництва озимої пшениці. За даними дослідження, у поточному 2023/2024 маркетинговому сезоні посівні площі під озимою пшеницею на окупованих територіях України скоротилися майже на 10%. 

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді