USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Від початку повномасштабної війни постраждали понад 600 пам’яток культури та історії, — МКІП

Понад 1,5 тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкоджені або зруйновані
Музей сковороди
Джерело: відкриті джерела

Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало, що від початку повномасштабного вторгнення російські військові пошкодили або знищили понад 600 пам’яток культури та історії. Про це очільник МКІП Олександр Ткаченко розповів в етері телемаратону "Єдині новини".

Наразі відомо, що понад 1,5 тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкоджені або зруйновані, переважно це клуби та бібліотеки. Ще понад 600 пам’яток культури та історії також зруйновані або пошкоджені.

Міністр прокоментував реакцію міжнародних організацій на російські удари по об'єктах історичної чи культурної спадщини. Зокрема, він заявив, що реакція ЮНЕСКО на ракетний удар по буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини цієї організації у Львові в ніч проти 6 липня — "бліда". Ткаченко переконаний, що засудження цих дій немає, оскільки росіяни продовжують працювати у виконавчих органах ЮНЕСКО.

Новини за темою: Один день війни завдає довкіллю збитків на 102 млн євро, - Міндовкілля

Окрім того, він розповів, що у співпраці з іншими відомствами та волонтерами міністерство змогло вивезти сотні тисяч експонатів із небезпечних зон.

"Ця війна відкрила нам очі на те, що це також війна за нашу ідентичність, культуру мову, історію", — каже очільник МКІП.

Збитки від війни

Згідно з розрахунками Світового банку, для повоєнного відновлення й реконструкції Україні необхідно щонайменше 411 млрд доларів.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів збитків, – дані KSE

Збитки української екології, завдані Росією, оцінюють у 35,3 млрд доларів, проінформував 2 січня міністр оборони України Олексій Резніков.

Розв'язана Росією війна призвела до утворення в Україні найбільшого у світі мінного поля площею 250 тис. км², заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 8 січня.

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії