USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Едуарда Федорова призначили виконувачем обовʼязків директора Бюро економічної безпеки

Раніше Федоров був першим заступником директора БЕБ
Едуард Федоров
Едуард Федоров
Джерело: Бюро економічної безпеки України

Після звільнення з посади директора Бюро економічної безпеки  Вадима Мельника його обовʼязки виконуватиме перший заступник Едуард Федоров. Про це пише пресслужба БЕБ.

Едуард Федоров починав карʼєру в Службі безпеки України в 2007 році, пізніше працював у Київській митниці Державної митної служби (2021–2022 роки), а згодом знову повернувся в СБУ. З 2023-го він був першим заступником директора БЕБ.

Звільнення Мельника з посади директора БЕБ

11 квітня директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник був звільнений зі своєї посади. Як повідомив у своєму Telegram народний депутат Ярослав Железняк, Мельник написав заяву за власним бажанням.

"Пан Мельник майже не керував БЕБ. Він звичайно фронтив цю історію, але рулив там спочатку Гмирін (який був смотрящім за БЕБ і зараз оголошений в розшук НАБУ), а потім заступники, які йому порадили з Офісу президента. Ще зранку Мельник не знав, що буде мати бажання звільнитися. Навіть дві години тому БЕБ публікував новину як він з бізнес-асоціацією зустрівся. Коли призначили йому першого заступника (з СБУ Едуард Федоров, – ред.) було очевидно, що скоро Вадима Івановича попросять на вихід. Ось цей момент настав", – написав Железняк.

Нагадаємо, наприкінці лютого відбулось засідання комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, в ході якого члени комітету визнали роботу керівництва БЕБ незадовільною та рекомендували КМУ перезавантаження керівництва цього органу.

Тоді член комітету нардеп Ольга Василевська-Смаглюк писала, що це "перший крок до перезавантаження Бюро економічної безпеки України шляхом проведення нового конкурсу за участі в конкурсній комісії міжнародних експертів".

"Далі ми плануємо запустити повну переатестацію всіх співробітників Бюро передбачивши чіткий порядок проведення конкурсних відборів та переатестації, з рівним правом доступу бажаючих осіб, а не "тільки наближених людей Мельника", – зазначала вона.

Чим займається БЕБ?

Бюро економічної безпеки України – центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Відповідно до покладених завдань БЕБ виконує правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції. Діяльність Бюро спрямовується та координується Кабінетом міністрів.

Основними завданнями БЕБ є:

  1. виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;
  2. оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;
  3. забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
  4. збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;
  5. планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням;
  6. виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги та інше.

Бюро наділене повноваженням здійснювати оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування у межах передбаченої законом підслідності.

Читайте також:
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки
Кабмін призначив нового очільника Бюро економічної безпеки: Ним став Сергій Перхун Кабмін призначив нового очільника Бюро економічної безпеки: Ним став Сергій Перхун
Як працює Бюро економічної безпеки. Розмова з речницею БЕБ Альоною Матвєєвою Як працює Бюро економічної безпеки. Розмова з речницею БЕБ Альоною Матвєєвою