USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні з'явився новий вид покарання – пробаційний нагляд

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від одного до п'яти років
суд
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 28 березня, в Україні почав діяти закон №9185, що визначає пробаційний нагляд як новий та основний вид кримінального покарання із заміною на нього арешту у більшості санкцій.

Пробаційний нагляд передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом від року до п'яти років (одного-двох років для неповнолітніх).

Документ передбачає, що покарання у вигляді пробаційного нагляду полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових і соціально-виховних заходів.

Таке покарання засуджений буде відбувати за місцем проживання.

Строк покарання у вигляді пробаційного нагляду обчислюватиметься з дня взяття засудженого на облік. При цьому до цього строку зараховується час попереднього взяття під варту або цілодобового домашнього арешту.

Крім цього, на засудженого судом можуть бути покладені й інші обов'язки:

  • використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;
  • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;
  • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
  • пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Що таке пробаційний нагляд

Це один з основних видів покарання на рівні з обмеженням чи позбавленням волі. Тобто пробаційний нагляд – це альтернатива таким рішенням суду.

Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання. 

При обранні покарання у виді пробаційного нагляду суд покладає на засудженого такі обов'язки:

  • періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Які правопорушення можуть підпасти під пробаційний нагляд

Загалом це понад 140 статей Кримінального кодексу України. Основні з них це:

  • ухилення від сплати аліментів;
  • розголошення банківської таємниці;
  • домашнє насильство;
  • примушування до вступу в статевий зв'язок.

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації, йому можуть обмежити волю на строк до трьох років.

Необхідність запровадити пробаційний нагляд як новий і основний вид кримінального покарання ініціатори законодавчої ініціативи обґрунтували тим, що в умовах воєнного стану варто оптимізувати слідчі ізолятори, зокрема, шляхом збільшення місць за рахунок ліквідації арештних домів, зокрема й для утримання військовополонених. У таких випадках обмеження волі та арешт як види покарань втрачають своє кримінально-правове та соціальне призначення і потребують значної фінансової затратності.

Читайте також:
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн
Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України