USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Страхування авто здорожчає: Рада ухвалила закон про європейські норми "автоцивілки"

Закон підвищує розміри страхових сум до розмірів, встановлених в країнах ЄС
авто
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада сьогодні ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №8300 про обов’язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів, тобто "автоцивілку". Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

За його словами, новий закон усуває недосконалість того документа, який набрав чинності майже 20 років тому.

"Йдеться про недосконалість процедур розрахунку та здійснення страхової виплати із відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, низький ліміт відповідальності страховика, державне регулювання ціноутворення за цим видом страхування, а також низька ефективність системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та обмежена роль держави в контролі за його діяльністю", – каже він.

Що пропонує документ?

Закон підвищує розміри страхових сум до розмірів, встановлених в країнах ЄС.

Зараз ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, – 320 000 гривень на одного потерпілого незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – 160 000 гривень на одного потерпілого, але не більше 800 000 гривень на одну страхову подію.

Упродовж двох років після введення закону в дію буде поетапно збільшено ці суми. Зокрема, за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб – до одного мільйона гривень на одного потерпілого та 20 мільйонів гривень – на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, – до двох мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Крім того, документ мав би запровадити швидке здійснення виплат потерпілим особам (зараз це роки, а пропонується до 90 днів).

Також запроваджується пряме врегулювання в усіх випадках ДТП, у яких шкода заподіяна лише транспортному засобу, що дозволить потерпілому звертатися за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватця не застраховано. А також розширюється застосування "європротоколу" – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Тобто страхування буде дорожчим – і власникам авто треба бути до цього готовими.

Документ набере чинності приблизно з 1 січня 2025 року.

Яка зараз вартість страхування?

Мінімальна приблизна вартість страховки за видами транспорту є такою:
  • мотоцикл – від 290 до 575 гривень;
  • легкове авто – від 855 до 1550 гривень;
  • електрокар – від 770 гривень;
  • вантажівка – від 1940 до 2115 гривень;
  • автобус – від 912 до 2475 гривень;
  • причіп – від 290 до 428 гривень.

Сьогодні можна купити автоцивілку онлайн не виходячи з дому. На сайтах багатьох страхових компаній є спеціальні калькулятори, де можна розрахувати вартість страховки та оформити поліс онлайн за декілька хвилин.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні
Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП