USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

В Україні заочно судитимуть генерал-лейтенанта ЗС РФ, що керував штурмом "Азовсталі"

Він особисто керував штурмом "Азовсталі" і розробляв плани з захоплення Маріуполя
Андрій Мордвічев
Андрій Мордвічев
Джерело: відкриті джерела

Прокурорами Донецької обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування скеровано до суду обвинувальний акт стосовно командувача 8-ю гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу Збройних сил РФ Андрія Мордвічева. Про це повідомляє пресслужба Донецької обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ ідентифікувала Мордвічева ще наприкінці вересня минулого року. 

Деталі обвинувачення

Слідством встановлено, що Мордвічев з 24 лютого по травень 2022 року особисто керував підпорядкованими підрозділами під час вторгнення на територію Донецької області.

Перебуваючи в командних пунктах армії окупантів у Маріуполі, смт Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське Маріупольського району, генерал-лейтенант розв'язував питання воєнного планування, координації й управління військовими формуваннями РФ. Також він віддавав накази щодо обстрілів мирних мешканців Донеччини і окупації території регіону.

Мордвічев брав участь у нараді з головами псевдореспубліки "ДНР" і Чеченської Республіки РФ та розробленні плану повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату "Азовсталь", де у частково зруйнованих бомбосховищах були заблоковані військовослужбовці ЗСУ й цивільні.

Окрім цього, він узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів.

Командувач армією РФ обвинувачується у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, за попередньою змовою групою осіб та веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

Хто підпорядковується Мордвічеву

У його підпорядкування входять:

– 1-й армійський корпус "народної міліції",

– низка окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань "ДНР",

– танковий батальйон "Сомалі",

– розвідбатальйон "Спарта",

– підрозділи ПВК "Вагнера".

Раніше на тимчасово окупованій території ліквідовано зрадника України Москаленка, який організовував катівні для українських військових.

Читайте також:
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт