USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні з початку війни зникли безвісти 30 тисяч цивільних

Ці цифри продовжують зростати
війна зниклі безвісти
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні з початку повномасштабного вторгнення зникли 30 тисяч цивільних. Про це повідомила генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер, передає "Суспільне".

"На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. І натепер я не впевнена, кого саме включає ця цифра. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають", – сказала Бомбергер.

Зазначається, що сюди можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім'ями. Це можуть бути люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування. Це можуть бути люди, які загинули під час бойових дій, але тіла яких не ідентифіковані, і сім'ї не знають, де вони перебувають. Це можуть бути діти, які були незаконно депортовані.

"Сюди можна віднести багато різних обставин, за яких люди зникли безвісти", – заявила гендиректорка.

Вона також додала, що ці цифри продовжують зростати.

"До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди у 2014 році після виявлення масових поховань у Слов'янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі і їхня кількість продовжує зростати", – уточнила Бомбергер.

За її словами, це справді серйозне занепокоєння. І дуже важливо, щоб держави взяли на себе цю відповідальність відповідно до принципу верховенства права, тому що ці докази мають бути надані міжнародному суду, або суду в Україні, або суду, що діє під універсальною юрисдикцією.

У вересні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець говорив, що зниклими безвісти за особливих обставин можуть вважатися близько 25 тисяч українців. Йшлося насамперед про тих, хто є цивільними заручниками у російському полоні. А станом на 19 жовтня близько 28 тисяч жителів України внесено до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров