USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні винесли перший вирок за депортацію населення з Криму

Вирок винесли судді, яка брала участь у реалізації злочинної політики РФ
суд
Джерело: відкриті джерела

В Україні засудили до 10 років суддю, яка причетна до депортації жителя Криму з території тимчасово окупованого півострова. Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та Севастополя.

Згідно з даними прокуратури, після окупації півострова "суддя" перейшла на службу в незаконно створені судові органи і обійняла керівну посаду "голови Армянського міського суду Республіки Крим".

Засуджена брала участь у реалізації злочинної політики країни-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення в Криму.

За даними прокуратури, суддя достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом Міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому, вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова. Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів і недотриманням правил перебування на території Російської Федерації.

За інформацією ЗМІ, йдеться про суддю Ларису Лихачову.

Однак жодних додаткових дозволів окупаційної адміністрації РФ у Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачено.

Зазначається, що це серйозне порушення вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, яка забороняє незалежно від мотивів здійснювати примусове індивідуальне або масове переселення чи депортацію осіб з окупованої території.

"Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про "безкарність окупаційної влади в Криму", – розповів керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночевний.

Водночас там зазначили, що ще три обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

Раніше

Європейський суд з прав людини призначив дату слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії", яка стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму.

Читайте також:
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео