USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні судитимуть очільника парламенту Чечні, який відправляв "кадирівців" на війну проти України

Фігурант також неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя
В Україні судитимуть очільника парламенту Чечні Магомеда Даудова
В Україні судитимуть очільника парламенту Чечні Магомеда Даудова
Джерело: СБУ

СБУ завершила розслідування стосовно голови парламенту Чеченської республіки Магомеда Даудова, який сприяє збройній агресії РФ. Обвинувальний акт скерували до суду. Про це йдеться на офіційному сайті Служби безпеки України.

За даними слідства, з травня 2022 до жовтня 2023 року фігурант виконував вказівку Кадирова щодо формування штурмових загонів бойовиків для війни проти України.

"За безпосередньої участі Даудова на Північному Кавказі було створено 78-й моторизований полк спецпризначення "Північ-Ахмат"", а також батальйони "Південь-Ахмат", "Захід-Ахмат" та "Схід-Ахмат", - йдеться у повідомленні .

Згодом ворожі підрозділи включили до складу окупаційних угруповань РФ та перекинули до тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

"Там "кадирівці" беруть участь у репресіях проти цивільного населення, під час яких викрадають людей, що чинять спротив загарбникам", - додали в СБУ.

Крім того, протягом липня-листопада 2022 року Даудов неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя.

"Під час поїздок він зустрічався з ватажками бойовиків та закликав їх до ведення бойових дій проти Сил оборони. Також зловмисник розміщував на власному Телеграм-каналі дописи, де закликав мешканців Північного Кавказу вступати до окупаційних загонів Кадирова", - розповіли в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Даудову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки фігурант перебуває на території Росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності, додали у відомстві.

Раніше ми повідомляли, що на кадирівця, який катував українських полонених і вимагав гроші за припинення тортур зібрали доказову базу. Зловмисника буде знайдено та покарано незалежно від часу та місця його перебування, заявили в українській спецслужбі.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат