USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні створили віртуальну галерею з картинами вітчизняних митців різних століть

Серед експонатів є ікони, барокові скульптури, живопис і графіка відомих українських художників та скульпторів
картини митців_1
Картини митців
Джерело: Платформа Ковчег

Українське мистецтво стало доступним онлайн завдяки новому проєкту "14-21", що зібрав понад пів тисячі творів з різних епох і стилів. Про це інформує "Український культурний фонд".

Проєкт демонструє понад 500 творів українського мистецтва з XIV по XXI століття. Зокрема сакральне мистецтво Русі, барокові скульптури містичного Пінзеля, живопис Васильківського, Труша, Новаківського, Кульчицької, Маргіт і Романа Сельських, Леопольда Левицького, Миколи Глущенка, графіка Сороки і Жука, скульптурний вибух світового масштабу Олександр Архипенко і сучасник Роман Петрук.

Серед експонатів є ікони, барокові скульптури, живопис і графіка відомих українських художників та скульпторів.

"На традиційних весільних рушниках українці часто вишивали Дерево Роду, а поруч – дві пташки, що охороняють Квітку Життя. Так і ми прагнемо вберегти саме ядро, серцевину України – те, що робить нас нами, і те, що має залишитись недоторканним навіть в епоху космічних мандрівок. Тому зібрали найцінніше і завантажили на "Ковчег" – весь культурний капітал країни, що має стати тими внутрішніми опорами, на яких збудуємо Україну майбутнього", – йдеться в описі до проєкту.

Новини за темою: У Луврі вперше представили п'ять унікальних ікон з київського Музею Ханенків

В онлайн-галереї можна не тільки подивитися мистецькі роботи, а й побачити їх у дії. Так, галерея пропонує глядачам анімовані полотна, онлайн-ігри, слайд-шоу, відеолекції та наукові статті. Це дозволяє краще зрозуміти та оцінити українську мистецьку спадщину.

Що відомо про платформу?

Ініціаторами і засновниками платформи є Ярина Винницька і Дмитро Осипов. Проєкт створювали разом із колекціонером, засновником Львівського інституту колекціонерства Тарасом Лозинським, художником Остапом Лозинським, об’єднав в одну команду українського поета Сергія Жадана, всесвітньовідомий гурт "ДахаБраха", а також ІТ-компанію EDpro, продакшн-студію Film.ua та багатьох інших.

За даними фонду, проєкт має на меті змінити культурний образ України у світовому контексті.

Галерея доступна за посиланням.

Новини за темою: Археологи передадуть у фонди понад 100 різноманітних знахідок з Більського городища
Читайте також:
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
УІНП перегляне питання увічнення Булгакова УІНП перегляне питання увічнення Булгакова
УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики
"Ми – одне велике серце": Могилевська переконана, що українці вже є переможцями, вони два роки живуть в жаху під назвою "війна"