USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні реформують житлову політику

Новим законопроєктом передбачається створення Єдиної інформаційно-аналітичної житлової системи, яка покликана забезпечити повну, достовірну та актуальну інформацію про житловий фонд України
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оприлюднило проєкт закону України "Про основні засади житлової політики".

Згідно з документом, житлова політика має базуватися на семи принципах:

  • доступності та безбар'єрності;
  • непорушності права на житло та недоторканності житла;
  • принципі прозорості та громадської участі;
  • свободи вибору;
  • справедливості та рівного доступу кожного;
  • стратегічного планування та соціальної інтеграції.

У документі зазначається, що з метою виконання житлових програм, будівництва та експлуатації житла, управління житловим фондом, виконання інших функцій, спрямованих на забезпечення реалізації житлових прав осіб, можуть створюватися самостійні державні (або створені за участю держави) чи комунальні підприємства, установи, організації.

Ці виконавці програм можуть вступати в договірні відносини з юрособами, зокрема в рамках державно-приватного партнерства (ДПП) у сфері житлового будівництва.

Реалізація права на житло шляхом його оренди також буде унормована: зокрема укладені договори оренди стануть підставою для вселення в житло; право користування підлягатиме обов'язковій державній реєстрації в порядку, визначеному законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Також прописано створення Єдиної інформаційно-аналітичної житлової системи, яка покликана забезпечити повну, достовірну та актуальну інформацію про житловий фонд України та осіб, які можуть скористатися державною підтримкою в реалізації права на житло.

Крім того, документ передбачає створення револьверних фондів, куди надходитимуть орендні платежі від використання житла із державного житлофонду та житлофонду тергромад, надходження від виконання зобов'язань за кредитами та іншими фінансово-кредитними механізмами підтримки будівництва (придбання) житла. Кошти з таких спеціальних фондів відповідного бюджету йтимуть на формування, утримання або експлуатацію житлового фонду.

Причина реформи

Зазначається, що реалізація права на житло, як і в цілому житлова політика держави у своїх нормах та філософії, ще досі несе засади радянської системи та точно не відповідає сучасним вимогам.

Йдеться про:

  • руйнацію величезної кількості житлового фонду;
  • вступ України до Євросоюзу та необхідність адаптації законодавства про житло до норм права ЄС;
  • неефективність державної житлової соціальної політики;
  • необхідність повернення в Україну мільйонів біженців та розв'язання питання житла для ВПО.

Що буде далі?

За словами очільниці партії "Слуга народу" Олени Шуляк, незабаром щодо цього законопроєкту Комітет держвлади спільно з профільним міністерством та ВГО "Інститут Республіка" (Активна Громада) проведе масштабні публічні консультації за участю максимальної кількості експертної спільноти та громад. 

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали