USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні реабілітували радянського режисера Паражданова, засудженого режимом за "гомосексуалізм"

Параджанов 1974 року був засуджений до п'яти років таборів
радянський кінорежисер Сергій Параджанов
Джерело: відкриті джерела

В Україні реабілітували радянського кінорежисера Сергія Параджанова, якого радянський режим 50 років тому засудив за "гомосексуалізм". Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович.

Рішення про реабілітацію Параджанова було ухвалено ще 20 грудня минулого року. У рішенні Нацкомісії йдеться про те, що після детального аналізу кримінальної справи режисера та інших архівних документів було виявлено наявність політичного мотиву переслідування і засудження Параджанова.

"Завдяки працівникам Нацкомісії з реабілітації історична правда перемагає забуття та репресії, а також з'являється сподівання, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, засуджених у СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями", – зазначив Дробович.

Біографія Параджанова

Радянський режисер вірменського походження прославився одразу в кількох країнах – Грузії, Вірменії та Україні.

Сергій Параджанов вважається одним із засновників "радянської нової хвилі" і "поетичного кінематографа". Світова популярність прийшла до режисера після картин "Тіні забутих предків" і "Колір граната".

1974 року радянський режим засудив режисера до п'яти років ув'язнення в таборі суворого режиму за статтями "мужолозтво із застосуванням насильства" і "порнографія".

Параджанов епізод зґвалтування не визнавав. Варто зазначити, що процес над режисером почався після його спроб підтримати українських письменників, обвинувачених в "антирадянській пропаганді".

Нагадаємо, в боях під Бахмутом загинули актор Олександр Снігуровський та режисер Олег Бобало.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали