USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні продовжуються викриття воєнкомів і лікарів, що заробляють на ухилянтах

На "схемах" багатіють і працівники ТЦК, і медики з ВЛК
Корупція ТЦК і ВЛК_1
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Правоохоронці продовжують роботу по викриттю воєнкомів та лікарів, які допомагають чоловікам ухилятися від призову. Відтак одразу у трьох областях працівники прокуратури та ДБР затримали таких ділків.

Запорізька область. Мільйон бойових та кримінал у ТЦК

Працівники Державного бюро розслідувань затримали екскерівника Запорізького обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Наразі він очолює Донецький обласний ТЦК та СП.

Слідство встановило, що, перебуваючи на посаді Запорізького ОТЦК та СП з липня по грудень 2022 року чоловік без законних підстав направив наближених підлеглих до бойової бригади ЗСУ нібито для виконання бойових завдань.

Новини за темою: Мільйон "бойових", депутати-ухилянти і "схеми" в ТЦК. Правоохоронці продовжують викривати факти кричущої корупції у військкоматах

Проте ці працівники військкомату перебували у зоні бойових дій за вільним графіком, як у відпустці. Вони не були призначені на посади у бойовому підрозділі, не брали участі у боях та безпідставно знаходилися у прифронтовій зоні.

"Воєнком оформив документи щодо отримання цими військовослужбовцями довідок про безпосередню участь у бойових діях, завдяки яким їм безпідставно нарахували додаткові бойові доплати на загальну суму 981,3 тис. гривень", - йдеться у повідомленні.

Більш того, один із цих підлеглих надав документи для отримання 700 тис. гривень грошової допомоги у зв’язку із втратою працездатності внаслідок участі в бойових діях.

Новини за темою: Посадовець штабу командування Сухопутних військ ЗСУ за гроші допомагав чоловікам виїхати з України, – ДБР

Також керівник військкомату влаштовував на роботу у ТЦК та СП представників місцевого криміналітету, щоб допомогти їм ухилитися від судового розгляду кримінальних справ по особливо тяжкім злочинам.

Також він допоміг "кримінальному авторитету" знятися з військового обліку для виїзду за кордон.

Працівники ДБР провели обшуки за місцями роботи та проживання керівника військкомату в Запоріжжі та в місті Мирноград Донецької області, під час яких знайдено докази протиправної діяльності та особисті фото підлеглих під час "несення служби".

Черкащина. Ухилення від призову і хабар за інвалідність

На Черкащині викрито дві схеми ухилення від призову на військову службу. За даними Офісу генпрокурора, працівники медичного закладу, які є членами лікарсько-консультативної комісії, за грошову винагороду видавали громадянам призовного віку неправдиві довідки про наявність у них захворювань. На їх підставі ті отримували право на тимчасове або остаточне звільнення від призову.

Під час документування протиправної діяльності отримано дані про значну кількості чоловіків, що уникали військової служби.

Новини за темою: На Закарпатті військовий комісар змушував солдатів будувати йому будинок

Одного з лікарів ВЛК затримано після отримання неправомірної вигоди. Правоохоронці виявили чорнові записи та ряд печаток, що використовувалися.

Інший підозрюваний – колишній голова Смілянської районної ради.

Він вимагав від військовозобов’язаного неправомірну вигоду у сумі 5 тис. доларів США та 20 тис. гривень. Обіцяв вплинути на службових осіб Черкаського районного терцентру комплектування та соціальної підтримки за прийняття рішення на проходження медичного огляду та отримання групи інвалідності. Це надавало можливість ухилитися від військової служби.

Попередньо експосадовець отримав 20 тис. гривень, під час передачі ще 2 тис. доларів США був затриманий.

Тернопільщина. Переправлення військовозобов'язаних за кордон

Прокурори оголосили підозру у переправленні військовозобов’язаних за кордон посадовцю військкомату на Тернопільщині та чотирьом його спільникам.

За даними слідства, підозрювані виготовляли для охочих ухилитись від мобілізації жителів Тернопільщини фіктивні документи, які надають право на безперешкодний перетин державного кордону.

Свої послуги вони оцінили від 3 тисяч доларів США з однієї людини.

Новини за темою: Суд арештував майно родини одеського ексвоєнкома Борисова

Правоохоронці викрили підозрюваних під час отримання 6 тисяч доларів США та передачі "замовнику" тимчасових посвідчень військовозобов'язаних і довідок військово-лікарських комісій.

Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Під час більше десятка санкціонованих обшуків у помешканнях та автомобілях підозрюваних виявлено та вилучено документи, штампи, печатки, грошові кошти та інші речові докази, які скеровані на експертизу.

Наразі трьом учасникам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави, а посадовець ТЦК звільнений із займаної посади та переміщений по службі до військової частини бойового складу на Сході країни.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську