USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні вже будують завод з виробництва "Байрактарів", — Камишін

Виробництво планують запустити вже 2025-го року
Байрактар
Джерело: відкриті джерела

В Україні почалось будівництво заводу з виробництва безпілотних летальних апаратів Bayraktar, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі телемарафону.

"Завод почав будуватися на ділі, а не тільки в меморандумі. Це саме той великий завод Bayraktar, про який ще кілька років тому домовлялися, потім були зупинки, скандали. Сьогодні цей завод починає будуватися, ми перейшли до реальних кроків", — сказав він.

У 2025 році цей завод має запрацювати, обсяг інвестицій у нього становить 95,5 мільйона доларів.

Хто відповідальний за будівництво

Раніше ми розповідали, що за будівництво фабрики і випуск дронів відповідатиме компанія ТОВ "Авіа Венчурс"

"ТОВ "Авіа Венчурс" було вперше зареєстровано в Києві у 2019 році і отримало ліцензію на імпорт-експорт військової продукції на початку минулого року. Це одна з перших і поки що єдиних компаній в країні, яка має у своєму складі іноземного засновника та ліцензію на оборонні системи. Більшість підготовчих робіт вже триває, і очікується, що фабрика буде електрифікована в липні", – додав Генеральний менеджер Baykar Халук Байрактар.

Проєкту сприяло підписання в лютому 2022 року рамкової угоди між урядами України та Туреччини про співпрацю в аерокосмічній галузі. Угода, метою якої є заохочення прямих інвестицій у відповідну сферу та створення сприятливих умов для трансферу технологій і використання продукції, передбачає спеціальні податкові та митні пільги для турецьких інвесторів в аерокосмічний сектор України до січня 2035 року. 

Нагадаємо, ще у серпні минулого року уряд Туреччини затвердив двосторонню угоду щодо будівництва заводу "Байрактарів" в Україні та направив її до парламенту на ратифікацію. Про це розповідав посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар.

Він заявляв, що власник компанії вже придбав земельну ділянку в Україні, розробив проєкт самого заводу та готовий реалізувати його до кінця.

"І воно (зобов'язання розпочати будівництво заводу в Україні, – ред.) не лише політичне, а й практичне, оскільки на значній частині моделей, які будуть вироблятися на цьому заводі, стоятимуть комплектуючі українського виробництва", – зазначав Боднар.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот