USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування

73% громадян вбачають спільне майбутнє з мешканцями Криму та Донбасу, які росіяни захопили у 2014-му
військові українці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

88% українців вважають, що наша держава має спільне майбутнє з мешканцями територій, що були окуповані у 2022 році. А 73% громадян вбачають спільне майбутнє з мешканцями Криму та Донбасу, які росіяни захопили у 2014-му, йдеться в дослідженні, проведеному Соціологічною групою "Рейтинг" в межах проєкту "Дослідження ключових проблем та врахування експертних думок у розробці стратегії реінтеграції".

Одним із розділів опитування соціологи вказали "Уявлення про майбутнє".

Так, серед ініціатив, які опитані українці готові підтримати задля стабілізації ситуації в країні після війни, 28% виявили бажання підтримати збереження статусу автономії Криму.

А 23% готові підтримати запровадження перехідної адміністрації під егідою ООН на звільнених територіях Донбасу та Криму, водночас 19% – надання звільненим територіям розширених економічних повноважень.

"Тим часом 17% українців готові підтримати надання звільненим територіям Донбасу статусу автономії. Натомість 20% не можуть підтримати жодну з подібних ініціатив", – кажуть дослідники.

Втім, ідею запровадження на звільнених територіях Донбасу і Криму, які окупували у 2014 році, міжнародної тимчасової адміністрації, яка забезпечить процес адаптації та поступового повернення цих територій, підтримує майже 80% опитаних громадян.

Також про потребу в національному обговоренні між представниками різних регіонів України формату спільного майбутнього після звільнення окупованих територій, зазначають 82% респондентів, а 14% не бачать такої потреби.

До того ж більш ніж половина опитаних вважають, що обговорення має розпочатися вже після завершення війни. Хоча 30% респондентів стверджує, що цей процес має початися вже зараз. Ще 19% вказали, що обговорення повинні стартувати після стабілізації ситуації на фронті.

"51% вбачають ініціатором процесу громадян України, 34% – місцеві органи влади, 32% – національні органи влади, 30% – громадські організації", – додають соціологи.

Новини за темою: Українці назвали найголовні проблеми, крім війни: Результати опитування

Тим часом 73% українців в лютневому дослідженні Київського міжнародного інституту соціології стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно (плюс 3% готові терпіти ще досить довго – рік). За даними дослідження, при цьому з травня 2022 року ситуація не змінювалася – в травні 2022 року 71% готові були терпіти стільки, скільки потрібно буде, у грудні 2023-го – 73%.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP