USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

В Україні хочуть оптимізувати виплати ВПО: Кому можуть обрізати допомогу

У Кабміні вважають, що виплати мають отримувати вразливі категорії переселенців
виплати

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть оптимізувати виплати внутрішньо переміщеним особам. Такі вимоги висувають українські партнери, заявила віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

При цьому вона зазначила, що зміни з виплатами пов'язані зі зменшенням дохідної частини бюджету.

"Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери висувають вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, щоб адаптуватися", – сказала віцепрем'єрка.

Вона розповіла, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень. Планується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову становитимуть близько 57 мільярдів гривень.

"Уразливі мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, наприклад, адаптувалися, або отримали житло, або мають високооплачувану роботу... підходи мають бути більш справедливими", – уточнила Верещук.

За її даними, в Україні близько 4,9 мільйона осіб, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйона щомісяця отримують виплати. Верещук зазначила, що кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх домівок (тоді вони втрачають статус ВПО), однак є і приріст їхньої кількості у зв'язку з евакуацією людей із прифронтових районів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів змінив порядок надання житла внутрішньо переміщених особам для тимчасового проживання. Більш детально про це читайте тут.

Також у листопаді Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплат їм держдопомоги.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки