USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні змінили порядок виплат ВПО: На що варто звернути увагу?

Зокрема, постанова врегулює й питання оформлення довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб
гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 21 листопада, Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплат їм держдопомоги. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Про які саме зміни йдеться?

  • Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.
  • У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще шести місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно, необхідно повідомити ОВА.
  • ВПО отримуватимуть виплати три місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, з яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.
  • Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж трьох місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у Центрі зайнятості.

Також у відомстві додали, що постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики України після перевірки внутрішньо переміщених осіб припинило виплати понад 140 тис. особам, які не відповідають критеріям. Це зменшило видатки на 400 млн гривень на місяць.

Перевіряти ВПО стали після того, як в серпні Кабінет міністрів України вніс зміни в постанову про те, що людина, яка понад 30 днів перебуває за кордоном без поважних причин (лікування, відрядження тощо), втрачає право на виплати.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси