USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В Україні 20% підприємств зазнали руйнувань внаслідок війни

Кожна п'ята вітчизняна компанія постраждала через війну РФ проти України
Світовий банк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

20% українського бізнесу безпосередньо зіткнулись із руйнуваннями, тоді як 70% втратили доходи. Про це йдеться у звіті Світового банку, який побудований на опитуванні підприємців та аналізі відкритих джерел.

Зазначається, падіння доходів зазнали 70% респондентів. У середньому дохід підприємств впав вдвічі відносно 2021 року. В регіональному розрізі найбільше постраждали східні області, де дохід впав втричі, меншою мірою постраждав південь країни, де падіння в середньому фіксують на рівні 60%, у західних областях цей показник становить приблизно 40%.

Внаслідок бойових дій приблизно 20% підприємств зазнали руйнувань. Як і у випадку із доходами, найбільших руйнувань зазнав схід країни, де приблизно 47% підприємств зустрілись з руйнуваннями, меншою мірою це стосується південних областей, де показник становить 29%. Найбільш постраждалою галуззю від воєнних дій є металургія, яка втратила більш ніж 60% капіталізації.

Світовий банк також перераховує перелік проблем, з якими зіткнувся український бізнес, окрім безпосередньо знищення внаслідок війни:

  • проблеми з енергопостачанням після російських обстрілів;
  • порушення логістики через бойові дії та блокаду;
  • падіння попиту;
  • нестача робітників через мобілізацію та виїзд за кордон;
  • нестача фінансів.

Всесвітній банк пророкує українській економіці незначне відновлення після падіння у більш ніж 30% за 2022 рік. Ріст ВВП у 5% за 2023-й повʼязують зі значними витратами держбюджету.

Новини за темою: "Перспективи похмурі". ООН дала прогноз для світової економіки на 2024 рік

Нагадаємо, Світовий банк в оновленому огляді спрогнозував уповільнення зростання ВВП України у 2024 році до 3,2%. За даними банку, наразі досягнутий обсяг реального ВВП України приблизно на 30% нижчий, ніж до повномасштабного вторгнення РФ.

Своєю чергою Міністерство економіки України прогнозує зростання ВВП на 4,6% у 2024 році, а інвестицій – на 29,6%. Також очікується зростання вартісних обсягів експорту товарів і послуг на 9%, імпорту товарів і послуг – на 5,9%.

Щодо імпорту: Україна майже на 50% скоротила імпорт автомобілів у 2023 році. Майже 400 тисяч транспортних засобів було ввезено в Україну за 2023 рік, за даними МВС. Це найнижчі показники за останні три роки.

Читайте також:
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе