USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Молдові посилили покарання за сепаратизм

У Придністров'ї назвали прийняття такого закону актом агресії
Кримінальний кодекс Молдови
Кримінальний кодекс Молдови
Джерело: відкриті джерела

Парламент Молдови прийняв поправки до Кримінального кодексу, які передбачають покарання за "сепаратизм", "змову проти Молдови" та інші подібні злочини. Про це повідомляє NewsMaker.

Поправки передбачають покарання за створення незаконної інформаційної структури, заклики до сепаратизму, а також відповідальність за встановлення та підтримання зв'язку з іноземною державою, іноземною організацією або їх представниками для шпигунства та зради батьківщини. За проєкт поправок проголосували 60 депутатів від правлячої партії "Дія та солідарність" (PAS), проти – депутат-соціаліст Федір Гагауз, решта депутатів не брала участі у голосуванні.

Кодекс доповнюється такими поняттями як "сепаратизм", "антиконституційний суб'єкт", "незаконна інформаційна структура", "серйозна загроза на адресу безпеки Республіки Молдова", "несанкціонований збір інформації". В разі порушенням законодавства громадянином, він карається позбавленням волі терміном від двох до п'яти років, юридична особа – штрафом від 150 до 250 тис. леїв, а от держслужбовці також сядуть за ґрати на строк від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном від 7 до 15 років.

Новини за темою: Україні буде неважко допомогти Молдові звільнити Придністров’я, – Капсамун

Під "сепаратистськими діями" маються на увазі "дії, вчинені з метою відокремити частину території Молдови з порушенням положень національного законодавства або міжнародних договорів, стороною яких є Молдова, а також розподіл предметів, виробництво та/або розповсюдження в будь-якій формі та будь-якими засобами матеріалів та інформації, що підбурюють до таких дій". Відповідно до нових поправок "змова проти Молдови" – "встановлення та підтримка зв'язку з іноземною державою, іноземною організацією або їх представниками з метою скоєння злочину".

На такі зміни вже відреагував Тирасполь, назвавши ухвалення поправок "актом агресії". Зовнішньополітичне відомство невизнаного Придністров'я вже встигло заявити про те, що це "ставить під загрозу весь переговорний процес" та загрожує "ескалацією напруженості". 

Придністровська Молдавська Республіка – самопроголошена держава, яку міжнародна спільнота визнає частиною Молдови. Фактично регіон був окупований Росією у 1992 році внаслідок короткої війни. Формальною і доволі абсурдною підставою для війни в регіоні був перехід державної мови у Молдові на латинську графіку (замість кирилиці, яку запровадив СРСР, коли окупував цю територію після Другої світової війни).

Читайте також:
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з "проханням приєднатися до РФ"
Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду