USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В ISW вважають, що Росія повернула собі стратегічну ініціативу на полі бою

Україна може відібрати у Росії цю ініціативу, якщо матиме достатньо засобів, щоб проводити власні наступальні операції у 2024 році
війна
Ілюстративне фото
Джерело: Генштаб ЗСУ

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російські війська повернули собі ініціативу на всьому театрі військових дій і зможуть проводити наступальні операції, коли і де вони захочуть, доки вони утримуватимуть ініціативу.

Військові аналітики нагадали, що президент України Володимир Зеленський заявляв про те, що Росія готує новий наступ і збирається почати його наприкінці травня або влітку 2024 року. При цьому Зеленський також уточнив, що українські військові мають чіткий план протидії російським окупантам.

"ISW продовжує оцінювати, що російські війська повернули собі ініціативу на всьому театрі військових дій після контрнаступу України влітку 2023 року і що Росія, ймовірно, зможе визначати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні", – додають аналітики.

Вони також вказують на те, що у випадку, якщо Україна вестиме активну оборону на всьому театрі військових дій у 2024 році, то тим самим віддасть стратегічну ініціативу Росії.

"Російські війська матимуть можливість маневрувати концентрацією резервів і визначати, як і куди розподіляти ресурси, змушуючи Україну до оборонних дій доти, доки Росія буде утримувати стратегічну ініціативу", – йдеться у матеріалі.

Також експерти наголошують, що українські війська можуть позбавити Росію цих можливостей, якщо вони матимуть достатньо засобів, щоб кинути виклик російській ініціативі і проводити власні наступальні операції у 2024 році. 

Раніше в ISW заявили, що затримки допомоги Україні з боку Заходу сприяють російським окупантам для початку наступальних операцій на кількох ділянках фронту. Зазначалося, що росіяни наразі проводять щонайменше три наступальні операції.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат