USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

В Ірані стратили трьох чоловіків, причетних до минулорічних протестів

Іранська влада заявила, що чоловіки вбили офіцера поліції та двох членів воєнізованого угруповання "Басідж" в Ісфахані у листопаді 2022 року
протести
Протести в Ірані
Джерело: відкриті джерела

В Ірані стратили трьох чоловіків, звинувачених у "смертельному насильстві проти офіцерів безпеки" під час минулорічних протестів. Про це пише AlJazeera.

Так, на сайті судової влади Ірану від 19 травня стало відомо про страти Маджіда Каземі, Салеха Мірхашемі та Саїда Ягубі. У документі не розкривають подробиць виконання смертної кари.

"Іранська влада заявила, що чоловіки вбили офіцера поліції та двох членів воєнізованого угруповання "Басідж" в Ісфахані у листопаді 2022 року під час протестів. Верховний суд Ірану зазначав, що не бачив жодних причин приймати апеляції чоловіків, оскільки вони мали на меті повалити священний істеблішмент Ісламської Республіки, а також брали участь у підпалах під час заворушень", - повідомляє медіа.

Раніше сім'ї трьох чоловіків підозрювали, що вироки можуть незабаром виконати. Мешканці провели демонстрацію перед центральною в'язницею в Ісфахані, де утримували трьох протестувальників.

А на початку цього тижня в мережі також з’явилося відео, на якому видно багато автомобілів, які скупчуються навколо в’язниці, водії сигналять і скандують гасла на підтримку призупинення страт. Також на запису було коротке повідомлення "Не дайте їм убити нас", нібито написане від руки та підписане трьома чоловіками, воно швидко розійшлося мережею.

Також правозахисники інформували, що чоловіків піддавали тортурам, примушували до телевізійних зізнань і відмовляли у належній судовій процедурі.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року суд в Ірані ухвалив перший відомий смертний вирок учаснику протестів.

Протести в Ірані

Поштовхом для протестів стала смерть 22-річної іранської курдки Махси Аміні в Тегерані у вересні 2022 року після її арешту "поліцією моралі" за неправильне носіння хіджабу.

Відразу після цього у столиці, а пізніше й в інших містах Ірану спалахнули протести. У мережі поширювалися відео, на яких протестувальники кричали "Смерть диктатору" — ішлося про верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Новини за темою: В Ірані влада продовжує боротися з жінками, які порушують закон про носіння хіджабу

Що таке поліція моралі?

Поліція моралі, відома як Gasht-e Ershad або "Наставницький патруль", була створена під керівництвом президента Махмуда Ахмадінежада для "поширення культуру скромності та хіджабу". Підрозділи поліції моралі почали патрулювання у 2006 році.

Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану