USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Болгарії мінімум 400 сайтів поширюють російську пропаганду

Також значно посилилася російська пропаганда і в соцмережах
Болгарія
Джерело: відкриті джерела

Рівень російської пропаганди у Болгарії за 2022 рік, порівняно з 2021-м, зріс у 20 разів. Зловмисники масово створюють сайти, з яких поширюють дезінформацію та фейки, пише видання Еuractiv з посиланням на результати дослідження Фонду людських і соціальних досліджень.

За даними фонду, в країні було створено 400 сайтів-агрегаторів, з яких розповсюджується російська пропаганда.

"На початку 2022 року сформувалася невелика мережа агрегаторів, яка посилила російську точку зору. До кінця року вона перетворилася на потужну машину сайтів, що збільшило розповсюдження кожного повідомлення приблизно в 400 разів. Сайти, ймовірно, працюють через платформу Share4Pay – вона платить користувачам за те, щоб ділитися в соцмережах готовою інформацією з цих сайтів", – розповідають автори дослідження.

Автори також повідомляють про надзвичайно високу активність російських пропагандистів у болгарському сегменті Facebook протягом 2022 року.

Дослідження нарахувало 25 692 публікації в групах і 19 987 на сторінках з публікаціями, які зібрали понад 7,6 мільйона взаємодій.

"Сторінки, які представлені не як інформативні, а як комерційні чи розважальні, поділяють пропаганду і таким чином зустрічають ширший інтерес", – йдеться в аналізі.

За словами авторів, частина дезінформації все ж не досягла своєї мети. Так, віра в силу російської зброї серед болгар падає, а схвалення президента Росії Володимира Путіна впало втричі.

"Інші наративи, однак, мають значний вплив на суспільні настрої – наприклад, що Болгарія займає бік України, тому що болгарські правителі залежні від євроатлантичних партнерів (а не тому, що Україна є атакованою країною); твердження, що Захід втягнув Росію у війну; що військова допомога Україні втягує Болгарію у війну", – зазначають автори.

Нагадаємо, ми писали, що у Німеччині діє мережа проросійських агентів, які намагаються добитися зміни курсу влади щодо підтримки України у війні проти РФ. Агенти Росії активно працюють над тим, щоб налаштувати Німеччину проти України. 

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині