USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Усі теплові електростанції України пошкоджені або зруйновані

Частка у виробництві електроенергії ТЕС знизилася до 5%
Трипільська ТЕС
Трипільська ТЕС з висоти пташиного польоту
Джерело: відкриті джерела

Всі теплові електростанції пошкоджені або зруйновані, тепер їхня частка у виробництві електроенергії знизилась до 5%. Про це повідомив член наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко в інтерв’ю виданню "Апостроф".

"Цієї весни ворог зосередився на знищенні маневрових потужностей, які покривають піки споживання. В енергосистемі наразі не залишилося жодної теплової електростанції, яка б не була пошкоджена або зовсім зруйнована", – каже він.

При цьому зазначив, що відновити всі генеруючі потужності до зими неможливо, але енергетики роблять все, щоб повернути в роботу якомога більше енергоблоків. Одним із варіантів розв'язання проблеми є залучення приватних інвесторів для прискорення будівництва розподіленої генерації. Це вимагатиме значних зусиль і координації з боку уряду та місцевих органів влади.

Гідроелектростанції також зазнали втрат, дві ГЕС повністю виведені з ладу.

За його словами, все це призводить до значного дефіциту потужності в системі. В першу чергу через нестачу виробництва електроенергії тепловими електростанціями. Традиційно ТЕС виробляють близько 30% електроенергії. Зараз же їх частка ледве сягає 5%.

Деякі ТЕС вже відбудовують

Нещодавно більш ніж 1,5 млрд гривень Кабінет міністрів виділив для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

Атака на Трипільську ТЕС

Трипільська ТЕС – найпотужніша електростанція на Київщині і одна з найбільших в Україні. Підприємство є найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.

Підприємство займає площу 281,3 га і розміщене в 45 км від Києва поблизу історичного українського поселення Трипілля, звідки станція і бере свою назву. 

Спочатку Трипільська ТЕС мала чотири енергоблоки потужністю 300 МВт кожен. Згодом було вирішено побудувати два додаткових енергоблоки ідентичного типу.

Під час масованої нічної атаки росіян вона була повністю зруйнована.

Унаслідок влучень сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. 

Руйнування Зміївської ТЕС

Зміївська ТЕС ПАТ "Центренерго" в Харківській області після атаки РФ 22 березня була повністю зруйнована.

Було багато влучань саме по дороговартісному й унікальному обладнанню.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом