USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Уряд пропонує звільняти від мобілізації тих, у кого висока зарплата, – нардеп

Бронювання хочуть надати усім чиновникам категорії А та робітникам поліції
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Кабміні планують привʼязати бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати. Про це повідомив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у Telegram.

За його словами, бронювання отримають всі:

1. чиновники категорії А;
2. робітники підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальники для ЗСУ;
3. робітники поліції.

З бізнесу забронюють повністю:

1. працівників паливно-енергетичного комплексу;
2. операторів зв’язку.

Також можуть отримати можливість для бронювання ті:

1. хто отримує зарплату від 35 тис. гривень.
2. сплачує ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень, і ЄСВ ≥ 7,7 тис. гривень.
3. айтівці, а саме резиденти "Дія.City", за умови сплати ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень.

"Подібне за змістом рішення вже виносилось на обговорення з Офісом президента місяць тому. Але тоді його завернули саме через критику норми про зарплату від 35 тис. гривень. В такому вигляді підхід можна назвати соціальним дарвінізмом. За цією логікою: чиновники та багатії не мають ризикувати життям", – додав нардеп.

Правила бронювання від мобілізації

У липні Кабінет міністрів удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, було розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлені чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Тепер звернення підприємств, установ та організацій для визначення їх критично важливими, мають бути розглянуті держорганами у строк до 10 робочих днів з моменту отримання документів. Для отримання такого статусу потрібно відповідати трьом чи більше із семи критеріїв.

Критерії базуються на розмірі сплачених податків та зборів, відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ, важливості підприємства в галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади, розмірі середньої зарплати. Також одним із критеріїв є резидентство у "Дія.City".

Суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися в одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим: цей критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн євро.

Також підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям. Крім цього, передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

3 січня Міністерство енергетики України видало доручення про необхідність проведення перевірок надання броні (тимчасової відстрочки від мобілізації) працівникам енергетичних компаній. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат