USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна закрила доступ РФ до ділянки Чорного моря біля "вишок Бойка", – ВМС України

Днями стало відомо, що завдяки спецоперації ГУР "вишки Бойка", що поблизу берегів Криму, повернулися під контроль України
вишки Бойка
Напередодні у ГУР повідомили, що Україна повернула під контроль "вишки Бойка"
Джерело: відкриті джерела

Завдяки спецоперації Головного управління розвідки ворог лишився без інструментів для спостереження та планування операцій. Про це повідомив речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

"Щодо морської компоненти, то можна сказати, що для російського флоту ця ділянка моря біля "вишок Бойка" зараз недоступна завдяки нашим ракетникам та підрозділам берегової артилерії, які не дозволяють росіянам наближатися до цих вишок. А українські розвідники залишили ворога без інструментів для планування операцій та спостереження за морем", – зазначив він.

Проте, за його словами, небезпека з повітря залишається. Плетенчук також зауважив, що загрози для Одеської області після цієї операції не збільшилися та не зменшилися, адже "росіяни вже роблять все що можуть, і все що могли, вони вже зробили".

Що відомо про спецоперацію ГУР?

Днями стало відомо, що завдяки спецпризначенцям Головного управління розвідки "Вишки Бойка", що поблизу берегів Криму, повернулися під контроль України. Зокрема, під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

"Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі",  – розповіли у відомстві.

В ГУР  також зазначили, що під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і був змушений  відступити.

Згодом у ВМС розповіли деталі спецоперації. Зазначається, що берегові ракетно-артилерійські війська Військово-морських сил ЗСУ понад рік повністю контролюють частину Чорного моря, де встановлені так звані "вишки Бойка", про взяття під контроль яких повідомили в ГУР. За словами речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, російські військові кораблі припинили туди заходити після того, як вдалося потопити корабель "Василь Бех". Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Був у них такий корабель, який транспортував озброєння та особовий склад на острів Зміїний. І після цього вони зробили вже висновки. І понад рік ми не спостерігали там присутності. Але не можна було виключати, що туди може зайти якась диверсійна група з використанням якихось інших маломірних, наприклад човнів, для того, щоб доставити особовий склад. Тому, звісно, ця операція теж була ризикованою достатньою мірою, і, звісно, покладатися лише на цю інформацію спецпризначенці не могли", – розповів Плетенчук.

За його словами, найскладніше було дістатися до "вишок" на гумових човнах. Українські спецпризначенці ризикували життям, адже окрім загрози висадки диверсійних груп з малих човнів на "вишки Бойка" існувала також небезпека з повітря.

Чим важливе повернення "вишок Бойка" під контроль України?

Це важливо також з військової точки зору, оскільки окупанти використовували газовидобувні платформи для військових цілей. Це дає можливість українським силам покращити систему охорони та оборони узбережжя. Про це у коментарі "Суспільному" сказав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Як ви бачили відео ГУР, вони демонтували обладнання, яке росіяни використовували для того, щоб відстежувати надводну обстановку в акваторії Чорного моря, до речі, в нашій акваторії. Це дозволяє нам залишити їх без відповідної інформації, вони не зможуть вчасно реагувати або щось планувати в нашій акваторії. Тому значення це має велике і для Одеської області в першу чергу. Це безпекове питання", – сказав Дмитро Плетенчук.

Для довідки

"Вишками Бойка" називають бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Росія окупувала їх у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення радіолокаційних станцій.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму