USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Укрзалізниця" розпочинає програму "Залізна українізація": Прибере все радянське та російське

Програма розрахована на три роки і реалізовуватиметься у декілька етапів
Укрзалізниця

Вагон УЗ

Джерело: відкриті джерела

"Укрзалізниця" розпочала трирічну програму "Залізна українізація", мета якої – повністю позбавитися імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об'єктах залізничного транспорту. Про це заявив голова правління компанії Олександр Камишін під час презентації програми, повідомляє пресслужба "УЗ".

"Пора нарешті позбутися радянського та імперського минулого, яке понад 100 років просочувало українську залізницю, викинути на звалище історії все, що пов'язує нас і заважає розвиватися. Час повністю українізувати залізницю", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ще влітку 2022 року "УЗ" розпочала процес підготовки до повної українізації залізниці. Було вивчено всі можливі юридичні та технічні аспекти, опрацьовано величезну кількість інформації про об'єкти, які потребують українізації.

На основі цих даних "Укрзалізниця" склала комплексну програму українізації.

Програма розрахована на три роки – 2023–2025 – і реалізовуватиметься у декілька етапів. Планується українізувати все, що досі пов'язувало залізничну галузь України з країною-агресором: назви регіональних філій, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви.

Зокрема, змінять назви регіональних відділень "Укрзалізниці", наприклад, Південна залізниця чи Південно-Західна, тому що вони приймалися ще з огляду на географічні особливості СРСР. У відомстві закликали українців запропонувати свої варіанти назв філій.

Також змінять позначення "нульового кілометра": раніше він розраховувався від Москви, тепер рахуватиметься від Центрального залізничного вокзалу в Києві.

Серед інших важливих змін: із залізничних квитків приберуть російську мову, замінять радянську систему залізничних світлофорів на загальноєвропейську.

"Укрзалізниця" за час війни перевезла рекордну кількість пасажирів до ЄС

У 2022 році "Укрзалізниця" перевезла близько 1,4 мільйона пасажирів до країн Євросоюзу. Це є рекордним показником за останні 10 років. Поїздами було евакуйовано понад 600 тисяч людей до сусідніх країн.

Найпопулярнішим міжнародним поїздом залишається рейс Київ – Варшава. За день в онлайн-сервісах "Укрзалізниця" отримує понад 2 тис. запитів щодо купівлі квитків на цей поїзд, але його місткість обмежена 150 місцями на рейс.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль