USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Укренерго" запровадило європейські правила міждержавної торгівлі електроенергією: Чому це важливо?

Безперешкодний імпорт електрики з Європи є критично важливим для проходження зими
електроенергія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Компанія "Укренерго" та румунський оператор Transelectrica підписали угоду, за якою Україна переходить на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії. Про це повідомив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Чому це важливо?

За словами Кудрицького, такий крок є важливим, оскільки напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії, бо будуть синхронізовані з правилами в ЄС.

Як тепер відбуватиметься торгівля електроенергією?

Перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада.

"Дату аукціону обрали наші румунські колеги, оскільки їхнє законодавство передбачає термін на підготовку учасників ринку. Аукціон буде спільним для українських та румунських компаній і проходитиме на платформі "Укренерго". День поставки – 3 листопада", - повідомив Кудрицький.

Угоди з іншими країнами

Також, за словами Кудрицького, "Укренерго" зробило фінальний крок, якій вимагався від України для запуску аукціонів за європейськими правилами з Угорщиною, Словаччиною та Польщею.

"Зокрема, з операторами енергосистем цих країн ми підписали угоду про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO. Останній крок - на боці європейських колег. Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження. Після цього ми розпочнемо спільні аукціони за всіма європейськими напрямками", - додав голова "Укренерго".

За словами Кудрицького, безперешкодний імпорт електрики з Європи є критично важливим для проходження зими. 

Чи лишилися ще перешкоди?

"Технічно ми, як оператор системи, уже створили можливість імпортувати в Україну до 1200 МВт потужності, підписані угоди дозволяють збільшувати кількість можливих джерел поставки. Проте сьогодні на заваді імпорту існують регуляторні перешкоди, які роблять імпортні операції збитковими", - розповів він.

Тепер важливо, щоб до початку холодів ці перешкоди були усунуті, наголосив він.

Новини за темою: Бізнесу гарантуватимуть безперебійне постачання електрики під час блекаутів: У Кабміні назвали умови

Раніше ми повідомляли, що "Укренерго" отримає від Німеччини грант у 76 мільйонів євро для укріплення захисту своїх об’єктів.

Кошти спрямують на фінансування будівництва інженерного захисту підстанцій, встановлення нового високовольтного обладнання, зокрема автотрансформаторів, та модернізацію мережі на кордоні з Європою. 

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження