USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Українцям, у яких змінилися доходи, у серпні перерахували субсидії

Дотації переглянули тим, у кого доходи зменшились або збільшились на понад 50%
субсидія
Джерело: відкриті джерела

У серпні Пенсійний фонд України перерахував розмір житлової субсидії сім'ям, у яких упродовж шести місяців змінився дохід. Йдеться про зменшення або збільшення фінансових надходжень.

У ПФУ пояснюють, перерахунок дотацій домогосподарствам, у яких середньомісячний сукупний дохід зменшився або збільшився на понад 50%, проводиться двічі на рік – у березні та серпні.

"При перерахунку виплат зазначеній категорії субсидіантів із серпня середньомісячний сукупний дохід враховано за I і II квартали поточного року, який співставлено з доходами за III і IV квартали минулого року (саме за цей період було враховано дохід під час призначення субсидії з травня 2024 року)", – повідомляє Пенсійний фонд.

Там додають, якщо в результаті співставлення встановлено, що доходи змінились на понад 50%, розмір житлової дотації переглянуто. Отож, призначений розмір житлової субсидії в домогосподарств, у яких доходи зменшились / збільшились на понад 50%, змінився.

Нагадаємо, українцям автоматично перерахували субсидії після здорожчання тарифу на електроенергію. Дотація надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж.

Платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання. Адже за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, родина сплачуватиме за власний кошт.

Як розраховується розмір субсидії

Розмір дотації – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу. Щоб визначити обов’язковий платіж, треба середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов’язковий відсоток платежу.

Обов’язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою. Для цього середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини і визначають дохід на одну особу.

Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 01.01.2024 року він становить 2920 гривень. Результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги).

Читайте також:
У дев'яти прифронтових областях України уряд планує запровадити новий проєкт підтримки ВПО У дев'яти прифронтових областях України уряд планує запровадити новий проєкт підтримки ВПО
Молодь отримає по 908 гривень на книги, а книгарні – субсидії: Хто може скористатись та коли Молодь отримає по 908 гривень на книги, а книгарні – субсидії: Хто може скористатись та коли
Допомога від держави: Як оформити субсидію на компослуги і хто повинен повторно подавати заяву? Допомога від держави: Як оформити субсидію на компослуги і хто повинен повторно подавати заяву?
У зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію розмір субсидії перерахують автоматично У зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію розмір субсидії перерахують автоматично