USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Молодь отримає по 908 гривень на книги, а книгарні – субсидії: Хто може скористатись та коли

Йдеться як про електронні, так і паперові чи аудіальні книги, а також твори для осіб з порушенням зору
книги
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав закон (проєкт №11251), який передбачає державні субсидії на оренду приміщень для книгарень, а також запроваджує сертифікати на придбання книжок. Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

На цю програму закладено в бюджеті 370 млн гривень і за ці кошти українці зможуть купити книжок, що дасть видавцям змогу додатково надрукувати 1,5–2 млн примірників.

Кошти на книги

Таку послугу можуть отримати громадяни України, яким починаючи з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років. А з припиненням воєнного стану – один з батьків при народженні дитини.

Отримати 908 гривень можна буде з 1 липня після подання заяви через "Дію", а використати сертифікат можна не пізніше ніж за один рік.

Йдеться як про електронні, так і паперові чи аудіальні книги, а також твори для осіб з порушенням зору.

Субсидії для книгарень

Книгарням видаватимуть субсидії, що компенсуватимуть орендну плату за приміщення.

Які документи треба подати для цього:

  • копію статуту розповсюджувача книговидавничої продукції (за наявності);
  • копії документів що підтверджують сплату орендної плати;
  • копії документів, що засвідчують факт отримання розповсюджувачем книговидавничої продукції у кварталі, що передує місяцю звернення із заявою про надання державної субсидії, доходу від роздрібної торгівлі книгами;
  • копія свідоцтва про відповідність;
  • копія договору оренди із зазначенням цільового користування приміщенням.

Український інститут книги протягом десяти робочих днів з дня отримання заяви про надання державної субсидії та доданих до неї документів приймає рішення про надання субсидії, про відмову у її наданні або про залишення заяви без розгляду, про що протягом п'яти робочих днів повідомляє заявника.

Тепер Кабмін ще має визначити порядок надання допомоги і внести зміни до порядку використання коштів.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Зеленський підписав закон про автоцивілку: Страхові суми підвищаться Зеленський підписав закон про автоцивілку: Страхові суми підвищаться
ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про "іноагентів"
Допомога від держави: Як оформити субсидію на компослуги і хто повинен повторно подавати заяву? Допомога від держави: Як оформити субсидію на компослуги і хто повинен повторно подавати заяву?